Rondje in de Tuin potroos aldi roos
Een rondje door mijn voortuin en achtertuin. We hebben geen grote tuin, maar wel veel leuke plantjes. Niet eens alle plantjes die ik in de tuin heb staan in deze blogpost. De foto’s zijn gemaakt in april en mei.

Bovenstaande rozenstruik was ooit een klein potroosje Aldi, het stond klaar om weggegooid te worden. Ik denk dat dit ergens in 2009 is geweest. Ik heb het plantje voor in een soort ‘wensput’ gezet. Die put was er al van de vorige bewoners, eerder plantjes in de put overleefden het niet, mede ook door kunstmest wat we hadden gebruikt (onkunde destijds). Aan deze roos heb ik in al die jaren weinig gedaan. Geen speciale rozenmest, extra water geven, ook niet nodig. Alleen de dode bloemen er uit knippen en in maart knippen. In al die jaren is het toch wel gegroeid tot een flinke struik. Ik ben er trots op, van zoiets kleins zoiets groots maken.

Rondje in de Tuin potroos aldi
Even inzoomen op een roos, één van de eerste bloemknoppen die uit is gekomen.

Rondje in de Tuin hortensia
Deze hortensia heb ik vorig jaar gered bij de Hoogvliet. De mand waar het in verkocht werd was stuk, maar de plant was nog oké. In ieder geval kreeg ik hem mee met 50% korting. Leuk! Het eerste jaar had de hortensia het zwaar. Het staat vol op de zon op het zuiden. Het had wat verbrandde blaadjes, maar hey, kijk nu eens. In de pot, maar ook tussen de stenen hebben we deze bosviooltjes. Dat is echt een soort onkruid (net als campanula overal). Van die viooltjes word ik wel vrolijk. Ik verwijder dat dus niet zomaar.

Rondje in de Tuin seringenboom
Een van de twee seringenboompjes, die ook al weer twee jaar lang de zon op het zuiden trotseren. Ook dit jaar weer helemaal vol met bloemen. Jammer dat het zo snel weer uitgebloeid is. Qua groen blad heeft de seringenboom namelijk niet zoveel. In ieder geval maken die bloemen wel veel goed.

Rondje in de Tuin oleander
Onze oleander van vorig jaar. Het is een oleander met een lichtgele bloem. De winter heeft de plant overleeft. We hadden het dan ook heel dichtbij het huis gezet in ons nisje. Dat heeft geholpen.

Rondje in de Tuin oleander nieuwe knop
De oleander maakt namelijk ook weer nieuwe knoppen aan!

Rondje in de Tuin chrysantbol
Dit is ook een verhaal apart, deze chrysantbol is denk ik inmiddels een jaar of vijf oud. Elk jaar komt het weer op. Na de bloei haal ik de uitgebloeide bloemen er uit en laat ik het staan. Het ziet er in de winter zielig uit, een soort dood struikje, maar opeens is er weer groen zichtbaar. De chrysantbol gaat in de winter niet naar binnen, gewoon lekker buiten. Hoelang deze chrysantenbol het nog volhoudt? Geen idee, maar voor die 2,99 wat ik er ooit voor betaald heb is het toch wel waard voor zijn geld.

Achtertuin
Dan de achtertuin in, daar is het echt een hele plantenparade. Planten die het voor niet echt goed deden, hebben een plekje achter gekregen. Het is wel een tuin op het noorden met vooral ’s ochtends en ’s avonds een beetje zon.

Rondje in de Tuin skimmia
Deze skimmia stond ook voor, maar bleef maar een iel struikje. Eenmaal achter in een grotere pot werd het deze struik. Onlangs moesten we de skimmia verschuiven, vanwege de schilders, waardoor de oude pot kapot ging. Bij Action hadden ze een pot met een doorsnede van 60 centimeter van gerecycled plastic. Tig keer goedkoper dan een merk pot. In deze pot staat de skimmia nu met de ‘Pino’s’ er in. De ‘Pino’s’ kochten we jaren terug op het festival Pure Passie in Ede. Deze vogels draaien met een beetje wind keihard in het rond.

Rondje in de Tuin rododendron hebe
De rododendron hebben we misschien een jaar in de voortuin gehad, maar de bladen verbranden gewoon door de hitte van de zon. Het staat nu achter en is nu helemaal bloeiend in een mooie paarse kleur. Op de voorgrond een witte hebe.

Rondje in de Tuin rododendron ingezoomd
Nog even ingezoomd op de rododendron.

Rondje in de Tuin Japanse sneeuwbal
Dit is een Japanse sneeuwbal, als het helemaal in bloei staat zijn het allemaal kleine bloemetjes in soort van ronde vorm. Als de bloemetjes loslaten kan je het wel zien als sneeuw, veel fijn witte blaadjes op de grond/

Rondje in de Tuin struik
Deze struik heeft ook in de voortuin gestaan en heeft daar best wel wat vlinders getrokken. Maar ook deze struik vond het voor niet prettig. Achter gaat het beter. Alleen nog niet je van het, veel gele blaadjes aan het begin van de lente maar het begint weer bij te trekken.

Rondje in de Tuin rozenboom
Deze rozenboom was de laatste die ooit bij de Hoogvliet stond zielig alleen. Ik weet niet meer of ik korting kreeg. In ieder geval ging het mee. Het boompje heeft al hele kolonies mieren overleefd, hele rijen liepen over de stam van beneden naar boven en weer terug. Inmiddels heeft het weer veel bloem.

Rondje in de Tuin rozenboom roosje
Een van de eerste bloemen dit jaar in de rozenboom.

Rondje in de Tuin vetplant sprieten
Een vetplantje waar ik de naam niet van weet. Maar zo geinig die sprieten met kleine bloempjes. Daarom zal ik het ook wel gekocht hebben.

Rondje in de Tuin ballonklokje
Dit is het ballonklokje. Het duurt nog even voordat er bloemetjes aankomen, maar het is zo leuk wanneer er iets opeens weer begint te groeien. Daarnaast nog een ander plantje wat opnieuw begint. Het ziet er nog niet uit, maar wie weet opeens. Geen idee welk plantje dit is.

Rondje in de Tuin vetplantje en Kokardenbloem
Naast het vetplantje staat de kokardenbloem. Het begint al weer lekker in knop te komen. Van de zomer zal het rood, gele bloemen geven. Hommels en bijen worden bedwelmd door de geur ervan, ze zijn dan heel loom.

Rondje in de Tuin ezelsoor vrouwenmantel
Links is ezelsoor, wat ik vorig jaar heb gekocht, en nu weer opnieuw begint te groeien. Ernaast de vrouwenmantel. Die heb ik vorig jaar geruild bij de plantenbieb in Veenendaal, dat is een soort minibieb maar in plaats van boeken ruil je planten of stekjes.

Rondje in de Tuin plantje met donkerrode bloemen
Van dit plantje weet ik de naam niet helemaal. Het is een plantje met donkerrode bloemen. Van dit plantje werd ik vrolijk. Ook dit plantje is opnieuw begonnen.

Rondje in de Tuin project roos april
Ergens had ik gelezen dat je van een bos rozen, een rozenstruik kon kweken. Nadat de bos rozen binnen bijna was uitgebloeid, heb ik de bloemen er afgeknipt. De stengels met een lengte van zo’n 20 a 3o centimeter in een pot met aarde gedaan. Na een paar weken verschenen er blaadjes aan de stelen. Hierboven is project roos in april.

Rondje in de Tuin project roos mei
Ongeveer vier weker later zijn er al meer blaadjes aan ‘project roos’. Dit is een foto van begin mei. Zou het dan lukken? Geen idee, maar vooralsnog zijn de takken nog groen en komen er blaadjes aan.

Rondje in de Tuin hortensia loes
Deze hortensia was een binnen-hortensia die ik heb gekregen. Binnen was het al uitgebloeid. Maar zonde om weg te gooien toch. Vorig jaar was het buiten nog weinig, maar nu heeft de hortensia het inmiddels naar zijn zin buiten. Kijk eens hoeveel knop.

Rondje in de Tuin hortensia stekjes
Dit is één van de twee hortensia stekjes. Eentje heeft mijn vader gekweekt en is een hortensia met een bolvorm. Het andere hortensiastekje zou een pluimhortensia moeten worden. Alleen geen idee meer welke, welke is.

Rondje in de Tuin hortensia stekje bloem
Eén van de twee hortensia stekjes krijgt al een bloem.

Rondje in de Tuin vlinderstruik stek
Een ander project qua stekken is het stekken van een vlinderstruik. Deze stek van de vlinderstruik is het best aangeslagen. Alleen geen idee meer welke kleur het is. Het kan dieppaars zijn, fuchsiaroze, wit of lila. Ik denk zelf dat het lila gaat worden. We gaan het meemaken. Op de voorgrond zie je nog een plantje met roze bloemetje. Die heb ik stiekem een beetje om de naam gekocht. Het heet namelijk ‘pigs on the barbie’. Wel toepasselijk met een kamado in de tuin. De officiële naam is pulmonaria, in het Nederlands longkruid.

Rondje in de Tuin phlox
Dit plantje doet me denken aan de tuin van het huis waar we woonden toen ik kind was. In de tuin stond de roze phlox. Deze wilde ik graag! Eens kijken of het ook in een pot wil groeien.

Rondje in de Tuin geum
Van een oudere plant, Geum om precies te zijn, maakten we weer nieuwe plantjes door te scheuren. Eentje stond al in de bloei en kreeg een eigen pot.

Rondje in de Tuin lupine
Een nieuw plantje, lupine in de kleur rood. Eens kijken hoe hoog deze wordt.

Rondje in de Tuin v Beemdooievaarsbek
Deze kwam dit jaar ook opnieuw op. Het is de beemdooievaarsbek, een plant die familie is van de geranium en elk jaar weer terug komt. Dit moet een witte of heel lichtroze zijn.

Rondje in de Tuin sedum spectable, geum, viola labradorica
In deze bakken hadden we eerst aardbeienplanten staan. Daarna heeft er een jaar of twee onkruid in gegroeid tot nu. De eerste bak is gevuld met van links naar rechts vetkruid (sedum spectable), geum (daar hadden we kennelijk niet genoeg van) en het viooltje (viola labradorica) en dit viooltje is wel een vaste plant en hoort volgend jaar gewoon weer terug te komen.

Rondje in de Tuin
In de tweede bak van links naar rechts duinkruid of ook wel schurftkruid genoemd (scabiosa columbaria) in een roze variant, een kogelbloem (trollius europaeus) en een lupine in een donkerblauwe kleur.

Rondje in de Tuin galium odoratum
Een nieuw plantje dit jaar de lievevrouwebedstro (galium odoratum). Leuk met haar kleine witte bloempjes.

Rondje in de Tuin
Ook een nieuwe plant, gevlekte dovenetel. De blaadjes van het plantje vonden we zo leuk, een beetje dat zilverachtige.

Rondje in de Tuin ronde bol mini petunia
Deze bol kochten we met hemelvaart bij tuincentrum de Wildernis. De ronde vorm en dat het lijkt dat het scheef hangt vonden we geinig. In de bol zat al deze witte mini-petunia. Leuk is ook dat er een haakje onder de pot zit waar je of nog zo’n pot aan kan hangen of zoals wij onze windgong.

Rondje in de Tuin stellage
Deze stellage met allerlei verschillende bakjes hadden we gekocht om allerlei kruiden en groentes in te kweken. Dat is niet gelukt. Nu staat er onder andere geum, hortensia stekjes en een varen in.

Rondje in de Tuin kerstboom
Deze kerstboom heeft één kerst als echte kerstboom binnen gestaan. Daarna lekker naar buiten. Nadat ik solarlampjes met een koperen draad er in had gedaan, ging het slecht met het boompje. Nu de lampjes er een paar maanden uit zijn, en de lente begint te komen, gaat de kerstboom ook weer een stuk beter. Komt de kerstboom weer eens binnen, waarschijnlijk niet.

Rondje in de Tuin conifeer
Deze conifeer was ooit een heel klein plantje. Een kerstboompje met een rendierbeestje erbij. Het heeft één kerst binnen gestaan. Daarna naar buiten en in een paar jaar tijd is het een flinke boom geworden.

kruiden
In de potten hebben we dit jaar ook kruiden gedaan. Het zijn leuke plantjes om te zien en het ruikt ook zo lekker.

Rondje in de Tuin tijm
Tijm is altijd handig in de keuken. In plaats van gedroogde tijm kan ik nu gewoon verse tijm knippen.

Rondje in de Tuin engelse munt
Munt doet het goed, en ook lekker in de thee. Dit is een Engelse munt

Rondje in de Tuin sinasappelmunt
Deze muntplant vonden we ook lekker ruiken. Dit is sinaasappelmunt. Ruikt echt een beetje naar sinaasappel. Ook lekker in de thee straks.

Rondje in de Tuin kerrieplant
Deze kerrieplant hebben we puur gekocht omdat de plant zo lekker rook. Het heeft een beetje weg van een zoete Indiaase kerriegeur.

0
(Visited 9 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *