Plantenbakjes / kweekbakjes
Sinds er een plantenbieb in Veenendaal is, ben ik ook gaan stekken. Ik had het al een tijdje geleden gedaan, maar daar is het ooit bij gebleven. Een paar plantjes zijn groot geworden, vooral die ik aan mijn vader gaf en sommige deden helemaal niets. Bij de Wildernis en bij Intratuin kocht ik, in het laatste weekend van augustus, kleine kweekbakjes. Ik had eerst allemaal bekertjes met plastic zakjes op de vensterbank staan, maar dat was rommelig. Kijk nu hoe mooi het staat. Helemaal links, in de hoge bak heb ik cactus gezaaid. Vier jaar geleden heb ik ook cactussen gezaaid, en daar heb ik er eentje aan overgehouden. Ik ben benieuwd wat dit gaat worden.

close up
Close up van de kweekbakjes. De kweekbakjes zijn van het merk Elho. Een Nederlands merk wat werkt met gerecycled plastic en met windenergie etc.

lidcactus
Dit is de status van de stekjes en cactussen vandaag, vrijdag 17 september. Dit is een lidcactus. Het moet een witte zijn. Omdat mijn eigen eerder gekweekte lidcactus het even wat minder deed, wilde ik weer opnieuw wat proberen te stekken. Bij mijn vader knipte ik twee blaadjes af van de lidcactus. Deze is al begonnen. Als het goed is moet dit een witte zijn. Mijn oudere lidcactus, is roze en doet het gelukkig weer heel goed.

Allerlei
Een kweekbakje met allerlei plantjes. In ieder geval een lidcactus (geen idee welke kleur) en peperoma’s (1 bladstek en 1 stek van een takje). De plantjes die er uit zien als cactusjes zijn de hylocereus undatus ‘macho Milano’, geen idee of dit wil stekken maar we gaan het proberen. Verder nog een bladstek van een of ander vetplantje.

bakje begonia's
Naast wat bladstekjes van de lidcactus nam ik bij mijn vader ook bladstekjes mee van zijn begonia’s). Leuke kleuren heeft hij he? Ooit gered van een gewisse dood omdat een buurvrouw van hem ze wilde weggooien.

close-up begonia stek

close-up begonia stek

close-up begonia stek
Hierboven zie je dus al dat na zo’n vier weken ongeveer er al nieuwe plantjes te zien zijn. Zo leuk!

Peperomia en kalachoe tomentosa
Hier een bakje met bladstekken van de peperomia. Van sommige soorten kan je via een bladstek weer een plantje kweken net zoals bij een begonia. Geen idee of dit gaat lukken maar als je het niet proberen. De wat harige blaadjes zijn van de kalanchoë tomentosa, oftewel de pandaplant.

begonia's en kalanchoe tomentosa
In dit bakje nog een paar bladstekken van begonia’s en twee van de kalanchoë tomentosa. Ik heb deze op twee verschillende manieren proberen te stekken. Het blad in de grond, wat nog niet echt werkt en op de grond.

kalanchoe tomentosa stek close up
Het blad wat op de grond is gelegd heeft dus het eerst een nieuw blaadje zichtbaar. Het blad waarmee de stek begon begint nu ook helemaal op te krullen. Wie weet wordt dit een leuk pandaplantje.

begonia close up
Goed kijken, maar hier begint ook al wat te groeien!

vetplantjes kweekbak
De vetplantjes kweekbak. Die zijn zo leuk te kweken en gewoon alleen maar op de grond leggen en je krijgt wat. Ik weet alleen de namen van de stekjes linksboven: sedum burrito en het stekje rechtsonder: crassula ovata.

vetplantje close-up
Geen idee hoe dit plantje heet, maar het is in ieder geval een vetplantje. Deze was het eerst om met een klein plantje te beginnen.

vetplantje close-up

vetplantje close-up

vetplantje close-up sedum burrito
Dit is de sedum burrito. Dit was een stekje waarmee het een paar jaar geleden mee begon. Op de stekjesdag in de Botanische Tuinen in Utrecht nam ik toen deze mee en een rhipsalis. Bij mij bleef het plantje klein, maar een stekje bij mijn vader werd al best groot. Daar waren wat blaadjes afgevallen. Die nam ik mee en ’ta da’ het begint weer.

crassula hottentot
Volgens mij is dit de crassula hottentot. Ooit had ik hier een grote plant van, maar helaas heeft deze teveel water gekregen destijds en dat heeft het plantje niet overleeft. In die tijd had ik geen idee dat je dus een crassula ook kon stekken door ze zo op de grond te zetten. Nou nu dus uitproberen!

rhipsalis paradox stekken
Bij de plantenbieb in Veenendaal ruilde ik tegen andere stekjes een rhipsalis paradox. Het zou een goed plantje zijn om opnieuw te stekken. Zo gezegd zo gedaan. In meerdere potjes stak ik een stukje rhipsalis. Deze staan nu een week. Kortom nog weinig te zien.

cactussen kweekbak
Kijk eens hoeveel cactussen er zijn opgekomen. Deze heb ik op zondag 29 augustus gezaaid en na een weekje zag je al wat groeien en nu een 2 1/2 week later heb ik ze al wat uit elkaar gehaald. Sommige groeiden echt op een kluitje. Je ziet in ieder geval best veel verschillende soorten. Ik ben benieuwd hoeveel ik er aan over houd en hoe snel het gaat groeien tot een echte cactus. Mijn eerste gekweekte cactus van 4 1/2 jaar geleden is nu net een centimeter of 3 a 3 1/2 vandaar.

Naast deze stekjes heb ik ook nog wat stekjes op water staan, waar ik geen foto van heb gemaakt. Zo heb ik nog stekjes van de tradescantia zebrina. Van de plant die ik had braken er wat takken af tijdens het verpotten. Verder staat er nog een lipstickplant op water die ik van Mieneke kreeg. Hiervan zag ik dat het nu, na echt tig weken wachten, worteltjes had. Mijn senecio mikanioides, een vetplant die ik zo gaaf vond voor mijn werkkamer, begon het ook slechter te doen. Bij een poging tot verpotten braken er hier ook takjes vanaf (ik stond per ongeluk op een tak, zo lang was deze). Dan ook maar op water. Deze zijn nu ook gaan wortelen en de moederplant is weer wonderbaarlijk opgeleefd.

In ieder geval heb ik stekjes genoeg! Leuke bezigheid om even helemaal zen te worden. Beetje spuiten met de plantenspuit en vooral blijven kijken of er wel iets aan het groeien is!

0
(Visited 600 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *