Pannenkoekplant

Pannenkoekplant Dit plantje heb ik gekocht in Noordwolde bij een boetiekje met bloemen, planten en allerlei andere dingen. Samen met een andere plant zat deze Pannenkoekplant in een bijzondere pot, een soort van boomstam. Het ene plantje heeft het helaas niet overleefd, maar de Pannenkoekplant wel. Inmiddels krijgt mijn Pannenkoekplant ook baby-plantjes oftewel poffertjesplantjes zoals een collega ze noemt. De grootste moet nog even wat groeien voor ik het kan stekken, de andere twee zijn net begonnen met groeien. Als het lukt heb ik straks een boel Pannenkoekplanten! Pannenkoekplant

Over

De pannenkoekplant heet officieel Pilea Peperomioides. De pannenkoekplant komt uit plantengeslacht Pilea en dit geslacht hoort weer tot de brandnetelfamilie (Urticaceae). Van nature komt de Pannenkoekplant alleen voor in China, om precies te zijn uit het CanShanggebergte in de provincie Yunnan. Een Schotse botanicus nam de plant mee naar Europa in de negentiende eeuw. Een ander verhaal vertelt weer dat een Zweedse missionaris in 1946 de plant meenam naar Europa. In de jaren zeventig was het plantje populair, en nu maakt de pannenkoekplant een ware revival. De pannenkoekplant heeft ronde bladeren op vlezige stengels. De bladeren kunnen een doorsnede hebben van tien centimeter. De bladeren zijn leerachtig en vlezig. De plant wordt gemiddeld veertig centimeter groot. De pannenkoekplant kan bloeien met onopvallende, kleine witte bloemen. In Nederland heet de Pilea pannenkoekplant, in Engeland wordt deze plant Chinese money plant genoemd. De plant heeft ook een symboliek. Wanneer je een muntstuk in de aarde doet, dan trekt de plant welvaart aan. Zo is de Engelse naam wel heel logisch!

Kenmerken

 • Succulente, ronde bladeren
 • Licht luchtzuiverend
 • Niet giftig
 • Makkelijk te stekken
 • Verzorging

  De pannenkoekplant staat graag in het licht, maar liever niet in de brandende zon. Water is fijn, de grond mag niet uitdrogen maar mag ook niet kletsnat zijn.

  Pannenkoekplant

  Stekken

  De pannenkoekplant maakt zelf ‘baby-plantjes’, of zoals mijn collega het noemt: ‘poffertjesplantjes’ aan. Haal de stekjes weg bij de moederplant. Doe dit met een scherp mesje. Snijd het zo dicht mogelijk af bij de moederplant. Sommige stekjes hebben al wortels, sommige niet. In het water krijgen de stekjes worteltjes. Heeft de plant al genoeg wortels, dan mag het gelijk de grond in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.