Stippenplant

Stippenplant Deze plant kocht ik bij Intratuin Barneveld. Eigenlijk was ik op zoek naar planten die goed tegen zonlicht konden, maar deze vond ik zo gaaf dat ik hem toch meenam. De Stippenplant heeft een mooi plekje gekregen bij het raam op het noorden en daar doet de plant het prima. Er blijven maar nieuwe blaadjes aankomen, nog even en dan heeft de Stippenplant een nieuwe pot nodig. Wie weet gaat de plant ook nog bloeien of kan ik het stekken. Zo ver is het nog niet.

Over

De plant heeft allerlei verschillende namen. Officieel is de naam Begonia Maculata, maar de plant wordt ook Stippenplant, Stippenbegonia of Polkadotbegonia genoemd. De Begonia Maculata komt uit de familie Begoniaceae. Deze begonia komt van oorsprong uit Mexico en Braziliƫ. De Begonia Maculata is een meerjarige plant. Deze plant is net even anders dan de rest van de begonia-familie. Een buitenbeentje dus. De plant kan in de lente witte of rode bloemen geven. Stippenplant

Kenmerken

  • Licht luchtzuiverend
  • Giftig
  • Bovenkant blad groen met witte stippen
  • Onderkant blad rood
  • Bloeit in de lente
  • Kan gestekt worden

Verzorging

De Stippenplant vindt het fijn om continue in vochtige grond te staan, maar ook weer niet al te vochtig. Er mag geen water onderin de pot blijven staan. De Stippenplant houdt van warmte, kouder dan 10 graden is niet leuk. Besproei de bladeren van de plant niet, maar geef water op de grond. In de zomermaanden kan je de plant extra plantvoeding geven. Verpot de plant eens per jaar.

Stekken

De Begonia Maculata kan je stekken door een stengel in het water te zetten. Belangrijk is dat het een blad is met een stuk stengel van de plant. Dit kan de top van de plant zijn of een zijstengel. Snijd de stengel met een scherp mes af. Zet de plant op water en na een week of vier verschijnen er wortels aan de stek. Als de wortels zo’n vijf centimeter zijn kan de stek de grond in.

Een stek van de Begonia Maculata kan ook direct in de aarde worden gezet. Zorg dan dat de grond licht vochtig blijft, maar uiteraard niet te nat. Daar houdt de Stippenplant niet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.