Siernetel

Siernetel

Verzorging van de siernetel

De siernetel die ik heb is een stekje van een collega die ik meekreeg. Vanuit Utrecht naar Veenendaal heeft deze plant een warme bus, volle trein en een ritje in de fietstas overleefd. Dit plantje vind ik echt een siernetel van vroeger. Deze siernetel heeft groen met roze, paars en witte blaadjes. De blaadjes zijn glad en minder stekelig dan de eerste siernetel.

De officiële naam van de siernetel is Solenostemon Scuttelarioides, en een bekendere synoniem is Coleus Blumei. De siernetel is een plant uit de lipbloemfamilie (Lamiaceae). De planten zijn vanuit Indonesië naar Europa gekomen en waren toen al gecultiveerd. De siernetel heeft niet-stekende, netelige bladeren. Daarnaast zijn de bladeren bontgekleurd en vaak ook gekarteld of gefranjerd. De siernetel is niet giftig. Siernetel

Over de siernetel

Kenmerken van de siernetel zijn:

  • Groeien snel bij veel zon
  • Makkelijk te stekken (afgeknipte steel met minstens één blad in water plaatsen)
  • Goed als kamerplant te houden, tot tientallen jaren te behouden.
  • Geen aantrekkelijke bloei die enkel het groeiproces hindert (toppen wordt aanbevolen)
  • Buiten slechts eenjarig (minimumtemperatuur 10 C°)
De siernetel is als kamerplant een makkelijk plantje. Het wil gewoon licht en water. De siernetel is een ster in het communiceren wat het wil. Staat de siernetel te donker, dan groeit het niet zo snel. Staat het in het licht dan gaat de siernetel harder groeien. Geef je de siernetel minder water, dan worden de bladeren meer groen. Geef je de siernetel proactief water dan wordt het blad feller roze. Krijgt de siernetel te weinig water, dan laat het gelijk de bladeren hangen. Wil je grote bladeren, knip dan de bloemetjes uit de plant. Wil je dat de plant groter wordt, neem dan een grotere pot. Let wel op, zet de siernetel niet gelijk in een te grote pot want dan schiet de plant een beetje door zodat de stengels hun eigen gewicht niet meer kunnen dragen. Siernetel

Stekken van de siernetel

Het stekken van de siernetel is makkelijk. Knip een stengeltje met minimaal twee blaadjes van de plant. Zet dit in het water en wacht tot er wortels aan komen. Wanneer het stekje 4-5 cm wortels heeft kan het stekje in de aarde. Blijf de aarde licht vochtig houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.