Mist over Londen – C.J. Sansom

Mist over Londen - C.J. SansomDit boek kreeg ik van de buurvrouw van mijn vader in een grote tas vol met boeken voor mijn eigen minibieb. Dit boek sprak mij het meest aan uit de hele stapel. Dat kwam misschien omdat ik net de serie The Crown had gezien over Queen Elizabeth wat begint net na de oorlog, in 1952. Het boek gaat over Engeland in de tweede wereldoorlog, alleen niet zoals het toen was. Nee, het eigenlijk een speculatie van wat er zou gebeuren als Groot Brittannië had gecapituleerd en Groot Brittannië moest samenwerken met Duitsland.

Over Mist over Londen
Een nieuwe historische roman van de schrijver van ‘Winter in Madrid’ Wat zou er gebeurd zijn als Engeland had gecapituleerd in 1940. Londen, 1952. De stad ligt verscholen onder een dikke mist. Er zijn twaalf jaar verstreken sinds Engeland zich heeft overgegeven aan Duitsland en de bevolking leeft onder de bezetting. Terwijl in het oosten van Europa de oorlog tegen de Russen voortduurt, zucht de Britse bevolking onder de nazi veiligheidstroepen, worden pers en radio strikt gecensureerd en ziet men met lede ogen aan hoe de Britse Joden steeds meer beperkingen worden opgelegd. Er doen beangstigende geruchten de ronde over wat er gebeurt in de Duitse ambassade in Londen. Maar de weerstand tegen de overheersing groeit. Churchills verzetsgroep is steeds meer een doorn in het oog van de regering. Ook ambtenaar David Fitzgerald besluit bij het verzet te gaan. David wordt ingezet om contact te leggen met Frank Muncaster, een oude studievriend van hem. Frank is gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting in Birmingham. Hij beschikt over informatie die de wereld voor altijd zal kunnen veranderen en David krijgt de taak om Frank het land uit te krijgen. Al snel raakt hij verstrikt in een web van spionage en intrige, want niet alleen de verzetsgroep weet van Franks geheim, ook de Gestapo is hem op het spoor. Wie kan David vertrouwen en zal hij zijn eigen verleden verborgen kunnen houden?

Wat vind ik van het boek?
Ik vond het een interessant boek. Nu, zoveel jaar na de oorlog, kan je je niet voorstellen hoe het leven tijdens oorlogstijd was. Je kan je je ook misschien niet voorstellen dat de tweede wereldoorlog anders had kunnen aflopen. Ik vond het een mooi boek, het gaf best een realistisch beeld weer. Het duurde mij wel even voordat ik doorhad wat het geheim was wat Frank met zich meedroeg. Pas nadat Frank het aan David vertelde had ik het door. Ook al is dit boek echt een fictie, met een aantal waargebeurde feiten (zoals de dichte mist in Londen in 1952). Ik vind het echt een mustread. Mooi en boeiend geschreven.

Titel: Mist over Londen
Auteur: C.J. Sansom
Uitgever: De Fontein
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789026134548
Genre: historische roman

(13 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verleden
  • 2017-10-21 No articles on this date.