Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman

Kruistocht in Spijkerbroek - Thea BeckmanVia een nieuwsbericht kwam ik op het idee om Kruistocht in spijkerbroek opnieuw te lezen. Ik weet niet meer precies waarom er een nieuwsbericht over dit boek was, maar goed. Ooit had ik het boek wel eens gelezen, verplicht voor de boekenlijst. Dat lezen is ook al weer heel wat jaren terug. Ik was dus wel benieuwd of je het boek nu ook zo zou kunnen lezen of dat het hopeloos ouderwets zou zijn. Dat ouderwets zijn viel mee, dat voor een boek wat in 1973 al is verschenen.

Over Kruistocht in Spijkerbroek

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om terug geflitst te worden naar de twintigste eeuw tenminste, als er niets fout gaat…

Wat vind ik van het boek?

Ik kan me wel voorstellen dat dit boek nog steeds verplichte kost is op middelbare scholen, ondanks dat het al heel wat jaartjes mee gaat. Op de een of andere manier wordt het niet echt ouderwets. Thea Beckman moet dan wel een hele goede schrijfster zijn geweest. In ieder geval heb ik het boek vlot uitgelezen. Ik wilde gewoon weten hoe het met Dolf af zou lopen. Zou hij weer terug komen in de tegenwoordige tijd. Loopt het wel af met al die kinderen die op kruistocht zijn… Genoeg vragen die uiteindelijk allemaal beantwoord worden.

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Uitgever: Lemniscaat
Verschijningsjaar: 1973
ISBN: 9789056378585
Genre: Jeugdboek

(10 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verleden
  • 2017-10-21 No articles on this date.