Kijken: Als de dijken breken

Als de dijken breken
Ik kwam de serie ‘Als de dijken breken‘ tegen op het Viva Forum, een dag nadat de eerste aflevering was uitgezonden. Ik las alleen maar lovende berichten over de serie. Wat maakt het bijzonder? Ik wilde dat wel zien. Even zoeken op Uitzending Gemist en de eerste aflevering was zo gevonden. De serie laat zien hoe het zou kunnen zijn als er zich in Nederland opnieuw een watersnoodramp voltrekt.

Over Als de dijken breken

Als de dijken breken is een serie die op de zaterdagavond door de EO op primetime (20:25) wordt uitgezonden op NPO1 en ook te zien zal zijn via de Vlaamse omroep één. Zoals ik al schreef gaat deze serie over wat er gebeurt als er zich opnieuw een watersnoodramp volstrekt in Nederland. Hoe gaat men daar mee om? Het weer in Nederland en België is al dagen slecht en wordt alleen maar slechter. De Vlaamse regering neemt al maatregelen en evacueert een groot deel van het kustgebied rondom Oostende. Hoe gaat Nederland er mee om? Wat als de Randstad geëvacueerd moet worden? Het wordt al snel duidelijk dat de Nederlandse Delta niet opgewassen is tegen de stormvloed die zich nu aanwend.

Zes verhalen

In de serie volg je zes verhalen namelijk het echtpaar Wienesse en hun kinderen, de nieuwe premier Hans Kreuger, violist in ruste David Stein, Sonja van Daele een moeder wonend in Oostende en haar man Ronny die in de Nederlandse gevangenis zit. Elk van hen beleeft de storm uit zijn of haar ogen. De één vlucht, de ander blijft en wil niet geëvacueerd worden en de premier worstelt over de besluiten die hij moet nemen.

Research

De makers van dit programma hebben uitgebreide research gedaan en gesproken met mensen van Rijkswaterstaat, de overheid en het Rode Kruis. Zo is de serie echt realistisch opgezet. Want zeg nou zelf, het kan maar zo gebeuren dat er een ramp van deze grootte zich volstrekt. Ben jij er op voorbereid? Ik niet blijkt uit als ik mijn postcode opzoek via de site Overstroom Ik? Ook al woon ik achter de Utrechtse Heuvelrug, door de overloop van de Rijn staat het in Veenendaal nog twee meter hoog. Ik heb geen idee wat de rampenzenders zijn en of ik een am/fm radiootje heb op batterijen. Stroom, internet en alle andere nuts-voorzieningen zullen snel uitvallen. Heb ik wel kaarsen op zolder liggen en een noodrantsoen. Uhm nee. Nog steeds blijf je er vanuit gaan dat een ramp jouw niet zal overkomen, maar zo dachten de mensen in 1953 voor de watersnoodramp vast ook en het gebeurde toch.


Trailer: Als de dijken breken

(49 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verleden
  • 2017-10-21 No articles on this date.