Pumps, Hoge Hakken, Stiletto’s, Naaldhakken


Schoenen, ik heb er veel, maar hoge hakken eigenlijk niet. Vroeger wel, ik deed er alles aan om er maar wat langer uit te zien. Sinds ik met het openbaar vervoer naar mijn werk moet loop ik op schoenen zonder hak. Ik heb er nog een paar schoenen met hak, maar die variƫren van drie tot hooguit vijf centimeter. Deze enkellaarsjes van Sacha hebben maar liefst een hak van 9,5 centimeter hoog. Daar moet ik dus even op oefenen! Eigenlijk ben ik benieuwd wat nou het verschil is tussen pumps, hoge hakken en naaldhakken. Ik ben even op onderzoek gegaan.

Pumps

Pumps zijn schoenen met hoge hakken. Een naaldhak heeft een minimale hoogte van 7 centimeter, pumps hebben dus een hak die lager is dan 7 centimeter. Pumps zijn bij de tenen gesloten, maar laten vaak een groot deel van de wreef onbedekt. Pumps blijven op de een of andere manier ook altijd goed zitten, ze horen dus niet zo maar uit te schieten. Grappig om te weten is dat de pump in de zeventiende en achttiende eeuw werden gedragen door zowel mannen als vrouwen. Alleen de hakken van de mannenschoenen waren hoger dan de vrouwenschoenen! De pump zoals we het kennen is een creatie van modeontwerper Dior. Begin jaren vijftig ontwierp hij de pump met succes en sindsdien kan je ze overal kopen en mag het niet ontbreken in je schoencollectie.

Naaldhakken, stilettohakken

Naaldhakken zijn smalle hoge hakken met een minimale hoogte van 7 centimeter. Deze hakken worden alleen gedragen door de vrouw. Logisch, want je ziet er dan langer uit. Vooral je benen ogen langer en je kuiten zijn eleganter. Stilettohakken zijn bijna gelijk aan de naaldhak. De stiletto is vaak van metaal en is niet breder dan 1 centimeter, vaak hoger dan 10 centimeter en spits. De druk op de voet van iemand die vijftig kilo weegt en stilettohakken draagt kan tot 25 kilo per vierkante centimeter zijn. Hiermee kan je dus best een flinke afdruk achterlaten in een houten vloer.

Verschil pumps en hoge hakken

De meest klassieke pump is een schoen zonder bandjes, veters en andere versieringen en heeft een licht verhoogde hak. De hak kan zelfs vrij breed zijn. Hoge Hakken zijn alle schoenen met hoge hakken die niet de kenmerken van de pumps hebben. De hakken zijn bijvoorbeeld smaller, zoals bij de naaldhak. Onder hoge hakken kunnen ook deze enkellaarsjes van Sacha worden geschaard. Trouwens dit is misschien wel het verschil, maar eigenlijk zie je het verschil tussen de pumps en de hoge hakken niet meer in de online schoenwinkel.

Stiletto enkellaarsjes van Sacha

Al zoekend op de site kwam ik deze stiletto enkellaarsjes tegen van Sacha. Daar stond gewoon mijn naam bij, deze horen bij mee. Het zijn enkellaarsjes van leer met een croco-motief op de hiel. De houtlook hak van deze enkellaarsjes is maar liefst 9,5 centimeter. De laarsjes sluit je met een rits op de achterzijde. Deze stiletto enkellaarsjes zijn internet only via Sacha.nl te koop in verschillende kleuren (een aantal kleuren zijn zelfs in de aanbieding!).

(301 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-12-11 No articles on this date.