Dagboek van een Moestuintje 2016-01: Zaaien!

Albert Heijn moestuintjes compleet
Toch weer een dagboek van een moestuintje, net als vorig jaar. Ik twijfelde nog, maar eigenlijk is het best leuk om de voortgang te zien. Afgelopen vrijdag had ik alle Albert Heijn moestuintjes, 20 verschillende soorten, met dank aan mijn vader en zijn buren. Zij hebben zoveel gespaard, echt leuk!

sperziebonen in een eierdoosje
Dit jaar pas ik een ander tactiek toe op de moestuintjes. Ik plant niet alle zaadjes in één zo’n turfpotje maar verdeel het een en ander. Het sperziebonen-zaadje plant ik dus alleen in een vakje van een eierdoosje. Hopelijk kan ik straks zeggen dat dat perfect werkt.

komkommer en sperziebonen eierdoosje
In het eierdoosje zaai ik uiteindelijk 2x de sperziebonen en 4x de komkommer. De deksel van het eierdoosje heb ik er trouwens afgescheurd er onder gedaan. Het kan natuurlijk wel een natte bende worden.

tuinkers
Tuinkers gezaaid. Dat kan het hele jaar door en kan gewoon zo met matje en al in het bakje.

basilicum, peterselie, tijm
De basilicum, peterselie en tijm kunnen ook zo met matje en al in het bakje. Als het goed is kan je het straks met potje en al in een grotere pot doen. Alleen lijkt me dat het dan nog steeds te dicht op elkaar zit. Ik denk dus dat ik ze dan net als vorig jaar heel voorzichtig stuk voor stuk overpot. Dat ging vorig jaar eigenlijk best prima.

rode basilicum dille & kamille
Al een tijd geleden kreeg ik van Britt zakjes zaad van Dille & Kamille: rode basilicum en tomaat ‘zuckertraube’. Omdat ik nog wat potjes overhad zaaide ik de rode basilicum. de tomaat en een watermeloenzaadje van de Lidl zaad (had ik nog gekocht in Hoek van Holland). Eens kijken wat beter gaat? Die van Albert Heijn of de Lidl qua watermeloen of die van Dille & Kamille qua basilicum en tomaat.

basilicum, peterselie, tijm, tuinkers, komkommer, sperzieboon, augurk, courgette, broccoli, cherrytomaat, radijs, watermeloen, tomaat dille & kamille, rode basilicum dille & kamille, watermeloen lidl
Klaar met het spul wat binnen mag blijven staan. Ik heb nu drie potjes basilicum (inclusief 2 potjes rode basilicum), twee maal cherrytomaat, twee maal tomaat van Dille & Kamille, één keer peterselie, één keer tijm, één keer tuinkers, vier keer komkommer, twee keer sperzieboon, twee keer augurk, twee keer broccoli, één keer radijs en drie keer watermeloen (waarvan 1 van de Lidl). Van de augurk, courgette, komkommer, sperzieboon en watermeloen heb ik één zaadje per bakje gedaan. Leek me handiger met overpotten straks.

Gelijk naar buiten spinazie, wortel, rode biet, andijvie, venkel, slamix, doperwt, rucola,
De andijvie, doperwt, rode biet, rucola, slamix, spinazie, venkel en wortel heb ik nog even apart gehouden. Deze ga ik gelijk buiten in de bak zaaien. Waarom? Volgens mijn lijstje kan dat prima. Een aantal kan nu al, een aantal pas in mei. Maar eerst moet ik de moestuinbakken op het zolderbalkon nog in orde maken. Alles wat er nu in groeit er uit (doorgeschoten broccoli) en nieuw potgrond er in.

suikermeloen xenos
De suikermeloen van de Xenos gaan prima. Van de vijf zaadjes die ik er in heb gedaan zijn er nu vier gekiemd. Ik had over de pot nog een glazen vaas gedaan om zo een soort broeikas te creëren. Werkte prima. Nu haal ik hem er wel vanaf, want het is toch best wel warm op onze zolderkamer.

cactussen xenos
Dit hoort niet bij de categorie moestuin, maar na twee weken kiemen nu ook de cactussen. De cactussen had ik bij de Xenos gekocht omdat het me wel grappig leek om te doen. Na wat onderzoek bleek het dus dat je qua kweken van cactussen heel veel geduld moet hebben. Wil je een beetje cactus hebben, dan moet je zeker een jaar wachten.

cactussen xenos
Deze kiemen zien er in ieder geval wel anders uit dan kiemen van groenten. Het lijkt zo net een vetplantje, maar dan echt heel mini.

Volgende week een nieuwe aflevering van Dagboek van een Moestuintje 2016

(135 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-12-13 No articles on this date.