Zelf Cactussen Kweken

Zelf Cactussen Kweken xenos urban cactus kit
Veel mensen zijn al druk bezig met de moestuintjes die Albert Heijn dit jaar ook weer heeft. Ik heb er pas drie, maar ik wacht nog even met zaaien tot april. Vorig jaar ben ik met sommige dingen te vroeg begonnen en dat was niet helemaal handig. Waar ik al wel mee begin is het zaaien van cactussen. Cactussen? Ja! Op zoek naar suikermeloen-zaaikit bij de Xenos kwam ik ook de Urban Cactus kweekkit tegen en dat leek me nou zo grappig om te doen. Je schijnt er geduld mee te moeten hebben, we gaan het dus zien!

Zelf Cactussen Kweken xenos urban cactus kit turf

In de Urban Cactus Kweekkit

Een terracotta pot, cactuszaadjes, turftablet, een instructieboekje met tips & tricks. De zaadjes is een mengeling van verschillende cactussoorten die niet moeilijk te kweken zijn. Je moet alleen geduld hebben. Na het zaaien duurt het ongeveer 20 tot 60 dagen voor ze ontkiemen en tussen de 360 en 480 dagen kunnen de cactussen pas gaan bloeien. Eerst maar de turftablet begieten met een beetje water en kijk wat groeit zo’n turftablet dan. Ik had genoeg turf voor twee potjes. Gelukkig ook genoeg zaadjes voor twee potjes. Cactussen kan je in de lente gaan zaaien. Na het zaaien heb ik beide potjes op een warme plek gezet (bij ons is dat de zolder) met daarover heen een cilindervaas om zo een hoge luchtvochtigheidsgraad te creëren.

Zelf Cactussen Kweken xenos urban cactus kit broeikastje

Meer weetjes over cactussen

Cactussen zijn makkelijke planten, je hoeft ze niet te veel water te geven, maar natuurlijk ook niet te weinig. In de herfst en winter geef je de cactussen slechts 1x per vier weken wat water. Dit is ook de rustperiode van de cactus. In het voorjaar geef je de cactus 1x per twee weken water. Dit is tijdens de bloeiperiode. In de zomer geef je 1x per week water, dit is de groeiperiode. Geef nooit te veel water, want dit is de meestvoorkomende doodsoorzaak van cactussen.

Update 20 Augustus 2016

cactus
Dit is nu mijn “grootste” cactus. Van alle zaadjes heb ik er uiteindelijk nog vijf cactussen overgehouden. Ze groeien alleen heel langzaam. Doordat het zo langzaam gaat, zie je bijna geen vooruitgang. Geduld!

(1.228 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

6 gedachten over “Zelf Cactussen Kweken

 • vrijdag, 8 april 2016 om 16:35
  Permalink

  Wat super leuk ik heb deze vanmiddag gekocht en ga hem nu in het potje doen. Alleen heb ik geen vaas kan ik ook doorzichtig folie over het potje doen?
  Groetjes Danielle

  • vrijdag, 8 april 2016 om 16:49
   Permalink

   Volgens mij moet dat ook wel lukken, het is namelijk het idee dat je een soort broeikast maakt. Het duurt trouwens even voordat ze uitkomen, maar het is wel leuk als je de eerste groene puntjes ziet. O ja ik heb de zaadjes over twee potjes verdeeld, ik vond het nog al veel voor het ene potje.

   Groetjes Anja

 • maandag, 16 mei 2016 om 17:53
  Permalink

  Hoe is het met jou cactussen komen ze al omhoog. Ik zag vandaag toevallig eentje omhoog komen echt gaaf. Ik ben zeer benieuwd naar de jouwe. Groetjes Danielle

  • maandag, 16 mei 2016 om 18:58
   Permalink

   Bij mij zijn er al een aantal opgekomen. Het gaat alleen niet zo heel snel, maar geduld schijnt een goeie zaak te zijn bij het kweken van cactussen zegt men. Dit is een foto van een week geleden ongeveer (en daar is weinig verandering nog in 😉 )
   Cactussen

   • vrijdag, 19 augustus 2016 om 16:00
    Permalink

    Zijn je cactussen ondertussen al meer gegroeid? En heb jij enig idee welke soort het gaat worden? Ik heb namelijk precies dezelfde als jou en ik ben heel benieuwd!

    • zaterdag, 20 augustus 2016 om 8:07
     Permalink

     Nou het wachten duurt enorm lang. Ik heb 5 cactusjes overgehouden en die staan nu wel allemaal in een eigen potje. Alleen zijn ze nog niet groter dan een halve centimeter. De stekels lijken wel langer. Ik heb werkelijk geen idee welke soort het gaat worden nog, ze lijken nog allemaal hetzelfde.

     Groet Anja

Reacties zijn gesloten.

Verleden
 • 2017-11-13 No articles on this date.