Noorse Serie: Occupied

Noorse Serie: OccupiedSeries uit Scandinavië, ik ben er dol op. Op dit moment kijk ik de serie Occupied (Okkuperd) en wat een goede serie is dit. Het is een politieke thriller waarbij grootmachten zich arrogant gaan opstellen. Kan zoiets waarheid worden?

Over Occupied

Noorwegen heeft een groene regering en Noorwegen heeft een duurzame vorm van energie opwekken gevonden. Dit wil Noorwegen op grote schaal gaan toepassen en besluit de olie- en gas-leveringen helemaal stil te leggen. De Europese Unie is hier op tegen en doet er alles aan het Noorse besluit te stoppen. Met goedkeuring van de Europese Unie helpt Rusland de gas- en olie-productie weer op te starten en wanneer dit weer op peil is trekt Rusland zich weer terug. Alleen de angst regeert. Noorse burgers voelen zich in hun vrijheid aangetast en komen in opstand. Op politiek vlak blijven er redenen dat Rusland in Noorwegen blijft ondanks alle toezeggingen. Europa vindt dit goed. De serie is bedacht door de Noorse schrijver Jo Nesbø.

Waarheid?

Zou dit waarheid kunnen worden? Ja, iedereen weet dat de gas- en olie-voorraden behoorlijk slinken maar de vraag naar deze energievormen nog steeds groot is. Hoe mooi de oplossing van Noorwegen is, de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden om te zorgen dat de samenleving met de nieuwe energievorm kan gaan leven is een te groot offer. Politieke spelletjes worden altijd gespeeld, ongeacht welk land in de wereld en dat een bevolking zich in hun vrijheid voelen worden aangetast is in de context van het verhaal helemaal niet raar te noemen. Een goede serie om te kijken en ook om na te denken hoe afhankelijk je bent van de huidige energievormen… Kan dit echt anders zoals de toekomst die Occupied voorspiegelt?


Vanaf begin januari 2016 is de serie te zien op Canvas. Het schijnt dat Nederland ook deze serie inmiddels heeft aangekocht. Of je koopt de dvd’s bij BOL.com.

(138 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

2 gedachten over “Noorse Serie: Occupied

Reacties zijn gesloten.

Verleden
  • 2017-12-10 No articles on this date.