Vertrokken – Henri Coulanges

Vertrokken - Henri CoulangesVolgens mij had ik eens in een magazine over “Vertrokken” gelezen. Het boek is ooit al in 1979 geschreven door de Franse schrijver Henri Coulanges geschreven en nu pas verschenen in de Nederlandse taal (of opnieuw verschenen in het Nederlands). Het zou volgens het magazine één van de betere fictieboeken zijn over de Tweede wereldoorlog.

Op de achterkant van Vertrokken

Franse bestseller toont het menselijk drama achter het bombardement van Dresden De twaalfjarige Johanna is met haar vriendinnetje naar het circus. Het valt tegen, ze hadden er meer van verwacht. Dan horen ze het gebrom van vijandige vliegtuigen die over komen. Wat niemand verwacht gebeurt die nacht: Dresden wordt gebombardeerd. De grote kunststad wordt in één nacht totaal vernietigd. En door die brandende stad zoekt Johanna de weg terug naar huis. De rivier over, door het station en het stadspark. Maar thuis treft ze een verdwaasde moeder. Johanna heeft maar één keus: weg uit deze stad. In filmische beelden en met grote helderheid beschrijft Coulonges hoe een jong meisje in een paar maanden moet leren het heft in eigen hand te nemen, liefde te missen en te krijgen, en belangrijke keuzes te maken.

Wat vond ik van het boek?

In het begin vond ik het moeilijk om in het boek te komen, maar toen ik opeens in het verhaal zat kon ik niet meer stoppen met lezen. Hoe de sfeer van de oorlog, gezien door de ogen van een jong Duits meisje, is beschreven. Tijdens een vliegshow bij ons in de buurt hoorde ik de Spitfires snel dalen en het gehuil van deze vliegtuigjes deden me denken aan passages van het boek. Een mooi boek over de angsten van een jong meisje en haar moeder in de Tweede wereldoorlog.

Titel: Vertrokken
Auteur: Henri Coulanges
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Verschijningsjaar: 2015
ISBN: 9789046818633
Genre: Roman
Winkelprijs: 24,95
Klik op de cover van het boek om het te bestellen bij Bol.com!

(10 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-12-13 No articles on this date.