Project Lapjesdeken Oude Truien

Project Lapjesdeken van oude truien
In een Mollie Makes had ik een artikel gelezen over het maken van een lapjesdeken van oude truien en vestjes. Dat leek me heel leuk om te doen, aangezien ik toch wel oude truien en vestjes had liggen. Alleen het project van Mollie Makes bestond uit vierkante lapjes, driehoekige lapjes en noem maar op. Veel te lastig om mee te beginnen als beginneling vond ik zelf. Kortom ik ben een lapjesdeken gaan maken met alleen maar vierkante lapjes en heb daar een heel stappenplan van gemaakt.

Project Lapjesdeken knippen
Als sjabloon gebruikte ik een kleine kinderzakdoek van 19×19 cm en begon ik met enige moeite te knippen in oude truien en vestjes. Het waren allemaal truien en vestjes die ik niet meer paste of waar een gaatje in zat, je kent het wel zonde om weg te doen. Maar wat moet je er dus mee.

Project Lapjesdeken stapel lapjes
Het is passen en meten om de lapjes goed uit de truien en vestjes te krijgen. Ik knipte de panden helemaal los, knipte de mouwen langs de naad open om zoveel mogelijk vierkantjes uit een trui of vest te krijgen.

Project Lapjesdeken tellen
Eerst tellen hoeveel lapjes ik had geknipt. Ik had er 108, geknipt uit 12 truien. Even een wiskundige som over het aantal gelegd en toen kwam ik uit op 9 lapjes breed en 12 lapjes lang.

Project Lapjesdeken lapjes leggen
Omdat ik natuurlijk verschillende kleuren lapjes had, moest ik de lapjes op volgorde leggen. Uhm 108 lapjes wordt dus echt een enorme deken zoals je ziet.

Project Lapjesdeken op volgorde stapelen
De lapjes heb ik allemaal op volgorde gestapeld en er een post-it op gedaan zodat ik later nog wist welke rij het was.

Project Lapjesdeken spelden maar
Gelukkig heb ik genoeg spelden want het moet allemaal eerst gespeld worden.

Project Lapjesdeken rijgenDaarna heb ik een paar rijen geregen om te kijken of het allemaal wel past.

Project Lapjesdeken twee rijen aan elkaar geregen
Hier heb ik al twee rijen aan elkaar geregen.

Project Lapjesdeken rijen afzonderlijk naaien
Eerst naaide ik alle rijen afzonderlijk.

Project Lapjesdeken rijen aan de leuning
Nadat ik een rij af had heb ik ze aan de leuning gehangen. Goed de volgorde blijven houden natuurlijk!

Project Lapjesdeken rijen aan elkaar
Ik spelde steeds een paar rijen te gelijk aan elkaar, niet te veel want dat wordt zwaar en de spelden raken door elkaar. Naaien maar.

Project Lapjesdeken strijken
Nadat alles aan elkaar is genaaid moeten de naden gestreken worden. Dit is nodig om een nog strakker resultaat te krijgen.

Project Lapjesdeken bontje
Er moest natuurlijk een achterkant op komen. Ik koos voor een zacht knuffelbontje. Lekker warm straks in de winter of op een koude zomeravond.

Project Lapjesdeken past maar net
De lapjesdeken en het knuffelbontje heb ik op de grond zitten aan elkaar gespeld, anders was het niet te doen. Het knuffelbontje wat ik had gekocht paste echt maar net en was toch zeker 1,50 meter bij iets meer dan 2 meter!

Project Lapjesdeken Close-up van het spelden
Close-up van het spelden!

Project Lapjesdeken lapjesdeken en bontje aan elkaar
Dat wordt dus aan elkaar naaien. Ik naai het aan de kant van het knuffelbontje omdat dat net iets kleiner is dan de lapjesdeken zelf. Zo heb ik de kans niet dat ik per ongeluk ‘naast’ stik.

Project Lapjesdeken omdraaien
Na het omdraaien spelde ik de onderkant waar de opening om te draaien zat vast.

Project Lapjesdeken dicht naaienDe opening werd dicht genaaid.

Project Lapjesdeken rand om deken
Daarna bedacht ik me dat er langs de hele deken nog even een randje genaaid moest worden. Leuk bedacht, maar ietwat zwaar om te doen.

Project Lapjesdeken Resultaat
Dit is hem dan! Mijn lapjesdeken met allemaal eigen truien en vestjes die ooit favoriet waren. Echt leuk om te doen in ieder geval. Tip, heb genoeg naaigaren en spelden in huis. Goed meten om het stofje aan de achterkant te kunnen kopen (die van mij was wat krap ondanks dat ik dacht dat het makkelijk paste) en neem er de tijd voor. Leuk om zo eens iets te maken wat anders toch maar ligt te liggen en nu wel gebruikt gaat worden. Sowieso door Britt, die er al één bestelde voor haar verjaardag.

(137 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-11-17 No articles on this date.