Testen: Kobo Glo e-Reader

kobo Glo e-reader
Hoe gaaf is dat, ik mocht een Kobo Glo e-reader twee weken lang testen, nou ja iets minder dan twee weken want ik ging ondertussen ook nog eens op vakantie. In die periode heb ik ‘de Kobo’ intensief uitgeprobeerd. Heel toevallig hadden we over de e-reader zo net voor de vakantie hele discussies. Welke is nu het beste en waarom zou je nu eigenlijk een e-reader moeten kopen? Qua merk had iedereen natuurlijk een eigen favoriet en waarom een e-reader? Het is zo makkelijk mee te nemen op vakantie, het glimt niet zoals een tablet als je buiten zit te lezen en het zijn gewoon leuke gadgets waren de meest gehoorde reacties. Waarom ik een e-reader zou kopen? Het scheelt enorm veel ruimte zowel in de koffer als in de boekenkast. Wat maakt deze Kobo Glo e-reader nu zo speciaal? De Consumentenbond heeft namelijk niet voor niets de Kobo Glo als beste e-reader getest in 2013.

kobo glo e-reader in de 'Glo stand'
De Kobo Glo e-reader
Die vraag is dus makkelijk beantwoord: de Kobo Glo geeft licht. Hoe was voor mij een vraag, maar een collega wist me al te vertellen dat er een waaier van licht over het scherm viel wanneer je de ‘glo functie’, de zogeheten ComfortLight technologie, aanzette. Een soort van ledlicht waaiert over het scherm. Dit maakt het lezen in donkere ruimte, denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig, achterin de auto of gewoon in bed wanneer je vriend of vriendin ligt te slapen, prettig. Het licht is fijn over het scherm, het is niet storend aan je ogen, dat kan bijvoorbeeld bij een tablet al wel snel het geval zijn.

Kobo Glo instellingen Kobo Glo Formaat
Meer over de Kobo Glo
Naast de Glo functie heeft de Kobo Glo nog meer kenmerken. Zo maakt de Kobo Glo gebruik van eInk technologie en heeft een no-glare XGA high-resolution scherm van 6 inch. Een 6 inch scherm is ook vrij standaard voor een e-reader, in de Kobo familie is alleen de Kobo Mini kleiner met het 5 inch scherm. De Kobo Glo heeft eigenlijk geen knopjes, op het knopje voor het aan- en uitzetten en het lichtknopje na dan. Het bladeren door de boeken gaat dus allemaal via het touchscreen. Het touchscreen reageert snel. Handig om te weten is dat je je boeken in verschillende boekenkasten kan zetten. Bijvoorbeeld een boekenkast met alleen romans en een andere boekenkast met alleen thrillers. Dat maakt de Kobo Glo qua boeken overzichtelijk, zeker als je veel boeken op de Kobo gaat zetten. De Kobo Glo is verkrijgbaar in sunset roze, blauwe maan, silver star en black night. De sunset roze, blauwe maan en silver star zijn wit met dus een andere kleur achterkant. Black night is helemaal mat zwart.

Tech info
Belangrijk voor een e-reader is het formaat en gewicht. De Kobo Glo is 114 mm breed, 157 mm hoog en 10 mm diep. Het gewicht is 185 gram. De processor is 1 Ghz, de Kobo Glo heeft wifi (802.11 b/g/n) en heeft een opslag van 2 GB wat uit te breiden is met een 32 GB Micro SD Card die aan de zijkant van de lezer er in te plaatsen is. De batterij gaat ongeveer 1 maand mee wanneer wifi uitgeschakeld is en 70 uur wanneer de Glo functie aan staat. De e-reader ondersteund naast ePubs en Adobe DRM de volgende formaten: PDF, Jpeg, Gif, Png, Tiff, Txt, (x)Html, Rtf, Cbz en Cbr. De Kobo Glo heeft 8 verschillende lettertypes in 24 verschillende grotes, dit is nog exclusief settings die je aan de letters kan geven zoals bijvoorbeeld de scherpheid van de een letter. De Kobo Glo heeft net als de meeste andere e-readers een woordenboek, kan notities maken en kan via ‘reading life’ sharen wat je leest, je favoriete passage en je reading life awards delen naar Facebook en Twitter. Via Kobo Picks en Kobo Everywhere brengt Kobo respectievelijk gepersonaliseerde aanbevelingen en laat het je settings en ‘bookmarks’ via al je Kobo reading apps syncen, dat wil dus zeggen dat je gelijke instellingen en dergelijk op al je Kobo’s hebt, dus op je Kobo Glo en in je Kobo desktop app.

Kobo Glo echt in het donker opstarticoon Kobo Glo
Wat heb ik dan getest?
Het begint natuurlijk allemaal al met het configureren. Een collega van mij die a-technisch is kon haar Kobo ook instellen dus waarom zou het mij niet lukken. Ik ben gek op knopjes en dingen uitproberen, maar eigenlijk doe ik dat te weinig. Dus hop de Kobo Glo configureren. Bij het aanzetten werd ik al gecharmeerd door de opstarticon, het leek namelijk op de Apple opstarticon van heel vroeger. Ik heb zelf de Kobo geinstalleerd via de Mac en eigenlijk wijst dat voor zich, gewoon volgen wat het scherm aangeeft. Boeken kan je via de Kobo shop kopen, maar ik heb er zelf wat boeken opgezet. Door wat heen en weer te slepen heb je zo je boeken op de Kobo gezet. Wat me wel opviel was dat er een paginanummering aan de zijkant bleef staan bij de boeken. Dit is makkelijk op te lossen door via de instellingen en vervolgens leesinstellingen en daar de tweede pagina van de paginanummering uit te zetten. Je moet alleen even weten waar het zit. Natuurlijk heb ik ook in het donker getest, daar waren de meesten benieuwd naar die wisten dat ik de Kobo Glo testte. Het licht is prettig, je ogen worden niet moe van bijvoorbeeld een irritante schittering van het scherm. Kortom de Glo functie is een prettige toevoeging.

Musthave
Gadgetfreak of niet, gewoon een frequent lezer of een reiziger die nog weleens een boek wilt lezen. De Kobo Glo is echt een musthave. Geen stapels boeken meer mee, geen gesleep dus. Het werkt prettig, iedereen kan een Kobo aan de praat krijgen en er makkelijk boeken opzetten… en het is een lichtgewicht in je tas. Wat kan ik er nog meer over zeggen? In ieder geval een handige uitvinding die e-readers.

Waar te koop?
De Kobo Glo is naast electronicawinkels ook verkrijgbaar bij zo’n 200 boekhandels via Libris en Blz. De Kobo Glo heeft een adviesverkoopprijs van € 129,95.

Nog steeds nieuwsgierig? Bekijk hieronder een introductievideo van de Kobo Glo

(32 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verleden
  • 2017-10-22 No articles on this date.