Het alternatief voor de plastic tas: Plutas!

Het alternatief voor de plastic tas: Plutas!
Op mijn werk heb ik de Plutas al een paar keer gezien, niet zo gek want mijn collega kent de ontwerpster van deze tas. Nu deel ik deze vondst met je. De Plutas is namelijk niet zomaar een tas maar een tas met een verhaal. Maar welk verhaal steekt er nu achter zo’n zwerfparaplu? Was mijn tasje ooit een paraplu van een studente al fietsend door de regen doorweekt aangekomen is op haar college omdat haar paraplu kapot ging of van een oudere dame die haar hondje aan het uitlaten was in de regen en nu haar haar weer opnieuw moet laten watergolven om dat de regen vrijspel kreeg door de kapotte paraplu? Geen idee, maar het verhaal van de Plutas zelf is al een mooi verhaal!

Wat is de Plutas?

Plutas is het resultaat van een zoektocht naar een goed alternatief voor de plastic tasjes. Zeg nu zelf als je even gaat shoppen krijg je te pas en te onpas een plastic tasje mee en wat doe je met die tasjes? Niks, die belanden vaak weer in de prullenbak. Marleen Oud, grafisch ontwerpster, kwam op het idee om kapotte paraplu’s te recycleren naar een tasje wat je eigenlijk altijd bij je wilt hebben.

Het alternatief voor de plastic tas: Plutas! Het alternatief voor de plastic tas: Plutas!

Gemaakt van zwerfparaplu’s

De Plutas wordt gemaakt van paraplu’s die als zwerfafval op straat zijn gevonden. Je kent het wel, die paraplu’s die met een beetje wind al kapot gaan, veel mensen laten zo’n paraplu achter op straat. Deze paraplu’s worden helemaal uit elkaar gehaald en worden fris gewassen. Daarna krijgt de paraplu een tweede leven, vaak met andere ‘collega’ paraplu’s.

Facts

Een Plutas wordt in een speciale verpakking geleverd namelijk restproduct van drukkerijen, het zogenaamde ‘inschiet’.. De tas is handgemaakt in Dordrecht en op de verpakking zie je waar de originele paraplu is gevonden. Elke tas is genummerd, zo is mijn Plutas nummer 123. Het formaat is 35 x 40, genoeg voor wat dagelijkse boodschapjes. Het kan klein opgevouwen worden zoals je hierboven op de foto ziet en het weegt slechts zo’n 20 gram (volgens mijn keukenweegschaal). Ideaal dus om altijd in je tas mee te nemen.

Het alternatief voor de plastic tas: Plutas!

Kapotte Plu

Heb je een kapotte paraplu en kan je er eigenlijk geen afstand van nemen, dan kan Marleen deze paraplu om toveren tot een originele Plutas waar je nog jaren plezier van kan hebben. Neem voor de mogelijkheden even contact op met Marleen van Plutas.

En ik?

Ik ben super blij met mijn Plutas, hij zit al standaard in mijn tas voor onverwachte momenten wanneer ik weer iets mee moet nemen wat niet in mijn gewone tas past. Het idee dat je iets wat als afval is weggegooid wordt weer een tweede leven kan geven is gewoon mooi. Zo help je eigenlijk het milieu ook weer een handje. En de verhalen die je kan bedenken bij deze Plutas is mooi, want was deze plu van een studente of toch van die oudere dame… of kan ik nog wel meer personen uit mijn fantasie aan deze tas koppelen?

Wat kost de Plutas?

Voor 17,50 (exclusief verzendkosten) heb je een originele Plutas. Wil je de tas cadeau geven, dan kan er nog een leuk cadeaupapiertje om wat 1,50 extra is.

(149 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Eén gedachte over “Het alternatief voor de plastic tas: Plutas!

Reacties zijn gesloten.

Verleden
  • 2017-12-10 No articles on this date.