Mijn eigen bos: Het Brutsel-Bos

Bord van het Brutselbos
Ja je leest het goed, ik heb een eigen bos. Tenminste een bos wat mijn verzonnen naam, Brutselbos draagt; Natuurmonumenten is gewoon eigenaar van het algehele stuk landschap waar mijn bos ook bij hoort. Het bos heb ik gewonnen met een actie ‘win een bos op jouw naam’, een samewerking van de NS en Natuurmonumenten. Ik was één van de drie winnaars, gekozen uit de 20.000 inzendingen.

Op 2 april 2009 zijn de eerste bomen van het Brutselbos, maar ook van het ConSinSusbos en het Carlijn-de-boerbos geplant met hulp van Lodewijk Hoekstra van Eigen Huis en Tuin. De percelen liggen in het Absbroekbos in Munstergeleen. Het Absbroekbos is weer een onderdeel van het Landschapspark De Graven. Het Absbroekbos heeft een totale opervlakte van 70 ha bos, paden en laden en wordt in fases ‘gebouwd’, mede vanwege verschillende eigendomscontracten. Vroeger was dit gebied een landbouwgebied gelegen aan de spoorlijn Sittard-Heerlen. Het Absbroekbos is een belangrijke schakel in de ecologische en recreatieve verbinden tussen het Geleenbeekdal en de Graetheide. Door het Absbroekbos loopt de Geleenbeekdal. Door de aanleg van dit landschap mag de Geleenbeek weer zijn natuurlijke loop volgen: met grillige bochten.

Het Absbroekbos ligt in het Limburgse Munstergeleen. Om te wandelen door het Absbroekbos start je bij de parkeerplaats van de Pater Karel-hoeve. De kapel van Pater Karel Houben is overigens ook te bezoeken. De kapel is dagelijks geopend tussen 9:00 en 18:00.

Eigen foto’s van het Brutselbos tijdens het planten van de eerste boompjes en foto’s van het Brutsel-bos na 1 jaar. Volgens mij wordt het weer eens tijd om langs mijn stukje bos te gaan, tenminste als ik nog precies weet waar ik mijn eerste boompje heb geplant! Het zal er in ieder geval heel anders uit zien dan de laatste keer dat ik er was in 2010.

(8 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-11-13 No articles on this date.