Culiperslunch 2013 deel uit de Goodiebag
Het is alweer een week geleden, de Culiperslunch, het jaarlijkse evenement voor de culinaire pers. Het was inmiddels de vierde editie en alweer de derde editie in De Kookfabriek in Amsterdam. Op een koude maandag ging ook ik, en vele anderen, richting Amsterdam. Helaas voor mij met wat vertragingen, maar ik was gelukkig nog op tijd om alle leuke nieuwtjes te zien en vooral om al het lekkers te proeven!

Wat waren de trends?

Elk jaar is de Culiperslunch net even anders dan de vorige keer, andere deelnemers en de ene keer wat meer richting gadgets en keukenapparatuur en dan weer richting eten en drinken. Deze keer ging het meer richting eten en drinken. Interessant vond ik deze keer de Thee en Tapas proeverij van Simon Lévelt. Thee zou de nieuwe wijn in de horeca kunnen worden, iets wat Johannes van Dam mij tijdens de vorige editie al vertelde tijdens een andere theeproeverij. Tijdens deze sessie werden verschillende theeën gecombineerd met tapas, hoe kan thee en voedsel eigenlijk elkaar versterken of harmoniseren met elkaar.

Nederlandse (s)makelaarij
Verder valt op dat kleinere Nederlandse bedrijven zoals Kesbeke en Firma Bijten mooie producten produceren. Oos Kesbeke heeft bijvoorbeeld een lijn tafelzuren ontwikkeld samen met drie-sterren chef Jonnie Boer, Jonnie & Oos. Firma Bijten presenteerde tijdens de Culiperslunch verschillende van hun patés, patés van twee culinaire ondernemers uit Rotterdam die de kunst van het paté maken opnieuw wilden herontdekken.

Foodboxen
Een andere trend zijn de ‘foodboxen’, misschien ken je al die beautyboxen met allerlei beauty artikelen die je dan maandelijks kan krijgen. Die zijn er natuurlijk ook voor de Foodie. Tijdens de culiperslunch presenteerden zowel Hello Fresh als Food We Love hun culinaire boxen.

Keukenspul
Stoer koken wordt het ook helemaal, of eigenlijk grillen. Cuisinart presenteerde hun nieuwe grill voor binnen met omkeerbare grillplaten en nog meer handigheidjes. Weber onder andere de pizzasteen voor op de barbecue. In ieder geval heb ik zo op de valreep nog een ‘sterrenpizza’ van Ron Blaauw mogen proeven! Terug van weggeweest is de snelkookpan, Fissler presenteerde hun snelkookpan.

Verder nog?
Verder nog gespot op de Culiperslunch: De Vegetarische Slager die een vegetarische palingsalade presenteerde, Bommels Conserven met allerlei lekkers op gebied van Spaanse conserven en andere zoetigheden en Jules DeStrooper koekjes, waar koekjes werden gebruikt in hartige gerechtjes (heel toevallig stond die avond al een spaghetti met speculaasjes gepland). Daarnaast werd er getrakteerd op echte Russische tartaar van Tzar Caviar, heb ik hapjes van schol geproefd en heb ik in allerlei verschillende kookboeken mogen snuffelen die binnenkort uitkomen.

En de lunch zelf dan?

Natuurlijk was er genoeg te proeven, elke deelnemer had wel iets lekkers, maar het heet niet voor niets Culiperslunch, voor alle aanwezigen was er dan ook een lunch gemaakt. Deze editie was het gemaakt door Madame Charlotte. De lunch bestond uit groentjes, een salade van 3-kleuren bospeentjes met sinaasappelvinaigrette met daarin frambozenmosterd van Raspberry Maxx is verwerkt, broodjes, een broodje oude Beemster kaas en een broodje gekookte ham van slagerij De Wit met kleine augurkjes van Kesbeke, snack, zoute popcorn met citroen, zeezout en rozemarijn, zoet, Madame Charlotte’s feel good cookies: choc chip cookies met chocolade en kardemom en water, Amsterdams leidingwater.

Binnenkort

Ik heb zoveel inspiratie weer opgedaan tijdens de Culiperslunch en uit de goodiebag, dus binnenkort zie je op Brutsellog Lifestyle al het leuks en lekkers wat ik heb gespot. Bedankt Marcus en Hidde voor dit speciale event!

Zien hoe het was op de Culiperslunch?

RTV Noord heeft een maar liefst 25 minuten durende uitzending over de Culiperslunch gemaakt. Anneke Ammerlaan geeft de presentator een rondleiding. De uitzending is via deze link te bekijken.

0
(Visited 9 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *