Kikkoman Soy Sauce

foto: Rutger Geerling

Op Brutsellog.nl heb je het al gezien, vorige week was ik aanwezig bij de Kikkoman Sushiworkshop. Omdat een paar weken geleden de Nederlandstalige site van Kikkoman was gelanceerd mochten een aantal foodbloggers en ook beautybloggers naar deze door Kikkoman georganiseerde sushiworkshop komen. Dat wil je toch zeker niet missen! Gelukkig kon ik die dag vrij krijgen en scheen de zon ook nog eens uitbundig. Op naar Amsterdam naar Hotel Okura waar chefs van Yamazato ons de beginselen van het sushi maken bij zouden brengen. Op verschillende blogs ben je vast al meer tegengekomen over deze sushiworkshop en over Kikkoman zelf. Ik kan dus niet achterblijven. Eerst meer over Kikkoman zelf:

Kikkoman Sojasauzen

Kikkoman less salt sojasausAl meer dan 300 jaar wordt de Kikkoman sojasaus volgens hetzelfde traditionele recept gemaakt. De authentieke saus is gebaseerd op vier natuurlijke ingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Deze ingrediënten worden op een natuurlijke wijze in zes maanden gefermenteerd tot een authentieke saus. De magie van het geheime recept is ‘umami’, Japans voor hartige sensatie, en is de vijfde basissmaak. Umami is wat Kikkoman haar speciale, typsiche smaak geeft. Met de basis sojasaus bereidt Kikkoman speciale sojasauzen en marinades zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Zo is binnenkort in Nederland de Less Sat Sojasaus met 43% minder zout en de glutenvrije sojasaus verkrijgbaar, maar toch nog steeds de unieke smaak en aroma heeft als de originele sojasaus.

De Sushiworkshop

De sushiworkshop werd gehouden in de kookschool van het Okura ‘Taste of Okura’. Een Japanse chef van het sterrenrestaurant Yamazato leerde ons de beginselen van het sushi maken. Een echte sushichef moet, voordat hij zich echt sushichef mag noemen, een opleiding van vijf tot zes jaar volgen. We kregen uitleg over hoe nigiri, norimaki en kani uramaki sushi gemaakt hoort te worden, uramaki sushi (de inside out roll) is trouwens niet Japans, maar komt uit Amerika. Daarna tijd om het zelf uit te proberen! Zelf de hoeveelheid sushi proberen te pakken, dat lukte me vrij goed, het vormen van de nigiri sushi en vervolgens het rollen van de norimaki en kani uramaki. Dat was moeilijker, want het mocht eigenlijk niet rond zijn, maar vierkant. Ronde sushi was voor amateurs vertelde de chef. Voor mij was het de eerste keer dat ik zelf sushi maakte en eigenlijk met wat hulp van de chefs die rondliepen heb ik toch best mooie sushi gemaakt en niet geheel onbelangrijk nog lekkere sushi ook! Uiteraard hebben we tijdens de lunch onze eigen sushi geproefd en kregen we de rest in bakjes mee naar huis, samen met een goodiebag met wel een hele unieke mini: een usb-stick in de vorm van een Kikkoman flesje. Leuk om te weten, tijdens de lunch zat ik naast iemand van Kikkoman, hij liet mij zien wat Japanners als lunch aten op zijn iPhone: plakrijst met een rauw ei, rauwe vis en miso soep. Hij vertelde wel dat de jongere generatie ’s ochtends steeds meer brood gingen eten. Ook de Japanse eetcultuur krijgt, jammer genoeg, steeds meer westerse invloeden. Hieronder een aantal van mijn foto’s die ik tijdens de workshop heb gemaakt:

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
01: Welkom met zoetigheden uit de Okura eigen patisserie keuken – 02: Meer over Kikkoman en sojasaus

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
03: De chef legt uit – 04: een hapje tussen door: zalm teriyaki

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
05: het voorbeeldbordje – 06: mijn werkplek tijdens de workshop

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
07: Verse ingrediënten – 08: Mijn bordje met nigiri sushi

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
09: Zelf gerolde norimaki en kani uramaki sushi – 10: Gesneden norikami sushi

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
11: Gesneden kani uramaki sushi – 12: Mijn bordje met sushi

 Sushiworkshop  Sushiworkshop
13: Miso soep – 14: groene thee ijs

Over Kikkoman

Kikkoman is een bedrijf wat terug gaat naar 1630. De voorouders van de huidige CEO, mr. Yuzaburo Mogi, begonnen toen in de Japanse stad Noda uit soja, graan, water en zout een krachtige donkerbruine kruidensaus te brouwen. Niet lang hierna ontdekte Nederlandse handelaren dit nieuwe product en namen dit mee terug naar Europa. Inmiddels is sojasaus niet meer weg te denken uit de keuken, toch? De naam Kikkoman heeft overigens een Japanse oorsprong: Kikko betekent schildpadpantser en man betekent 10.000. Volgens Japanse legendes konden schildpadden namelijk 10.000 jaar oud worden en stonden daardoor symbool voor geluk, succes en een lang leven. De schildpad en het Japanse symbool zie je dan ook terug in het logo van Kikkoman. Het ontwerp van het wereldwijd bekende Kikkoman sojasausflesje is van de Japanse ontwerper Kenji Ekuan (hij is tevens ontwerper van de Silver Bullet trein).

0
(Visited 12 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *