Vervolg op de Scandinavische Series

anno 1790, beck, dicte, den fördömde, inspector van veeteren, inspector winter, johan falk, Kommissar Und Das Meer
Bij mijn vorige artikel over Scandinavische series werd ik er op gewezen dat er nog veel meer te zien is. Zo kende ik bijvoorbeeld Beck al wel, maar was ik dat vergeten. Wallander kende ik ook alleen niet met acteur Rolf Lassgård, met hem lijkt me de serie veel leuker en passender bij de boeken van Henning Mankell. Ook zitten er twee niet echt Scandinavische series tussen, namelijk Der Kommisar und das Meer (Duitstalig) en The Spiral (Engelstalig). Ik heb ze er wel tussen gezet omdat in beide series ook Scandinavische acteurs meespelen. Kortom er zijn nog veel meer series te zien, een aantal zijn al wel op de Nederlandse en Belgische tv geweest, alleen heb ik dat gemist. Hieronder zie je trailers van nog meer Scandinavische series. Ken je nog een andere serie die de moeite waard is om te kijken, laat het dan weten. Ik ben benieuwd!

Anno 1790
Deze Zweedse serie speelt zich af in 1790 in Stockholm. Arts Johan Gustav Dåådh wordt inspecteur bij de politie. Hij is koppig en gebruikt moderne, controversiële methodes om moordzaken op te lossen. Dåådh probeert misdaden op te lossen in alle lagen van de bevolking. Net als in het heden blijken de motieven van de daders in 1790 hetzelfde: wraak, hebzucht, macht, liefde en jaloezie. Deze serie bestaat uit 9 afleveringen. Seizoen 1 is op dvd verkrijgbaar.

Beck
Beck kende ik inderdaad al, alleen weet ik niet zeker meer of ik de Engelse of Zweedse serie heb gezien. In ieder geval vond ik het ook weer een goede serie. Deze serie is gebaseerd op de boeken van Sjöwall en Wahlöö. Hoofdpersoon is Martin Beck. Beck is inspecteur bij de Zweedse moordbrigade. Inmiddels zijn er 4 seizoenen van Beck. De BBC heeft deze serie net als Wallander ook overgenomen. Beck is dus ook in een Engelstalige versie te zien. Beck is ook op dvd verkrijgbaar!

Dicte
Dicte is een nieuwe Deense serie die gebaseerd is op de boeken van Elsebeth Egholm. De serie draait om misdaadjournaliste Dicte. Na haar scheiding keert zij met haar dochter terug naar haar geboortestad Aarhus. Samen met haar vriendin en tevens rechercheur Wagner raakt ze ongewild betrokken bij criminele zaken. De scriptschrijvers van deze serie hebben ook Those Who Kill geschreven. 7 Januari 2013 is de première op de Deense tv. Hopelijk snel bij ons te zien!

Den Fördömde
Den Fördömde is een Zweedse crime serie over de eigenwijze profiler Sebastian Bergman. Na een persoonlijk dramatisch voorval heeft Sebastian Bergman zich als profiler terug getrokken uit politieonderzoeken. Zijn dagen vult hij vooral met vrouwen, totdat hij plots opnieuw betrokken raakt bij een onderzoek. Van deze serie zijn slecht 2 afleveringen gemaakt. De KRO heeft deze in de zomer van 2011. Van deze serie zijn door de schrijver Hjordt Rosenfeldt ook een aantal boeken geschreven met dezelfde personages als in de serie. Den Fördömde is ook op dvd verkrijgbaar

Inspector Van Veeteren
Inspector van Veeteren is een Zweedse serie gebaseerd op de boeken van Håkan Nesser. De serie speelt zich af in een fictieve stad waar het rechercheteam onder leiding van commissaris Münster en inspecteur wordt bij gestaan door de gepensioneerde rechercheur Van Veeteren. Er zijn zes afleveringen gemaakt die in het najaar van 2007 werden uitgezonden bij de KRO. Van Veeteren is ook op dvd verkrijgbaar

Inspector Winter
Deze serie is gebaseerd op de boeken van de Zweedse auteur Åke Edwardson. Tussen 2001 en 2004 zijn seizoen 1 en 2 uitgezonden op de Zweedse tv en in 2010 is nog een derde seizoen van Inspector Winter uitgezonden. De serie draait om Erik Winter hij is succesvol in zijn werk, maar ondanks dat hij succesvol is blijft Erik een geboren twijfelaar. Inspector Winter is ook op dvd verkrijgbaar.

Johan Falk
Johan Falk is een Zweedse serie en bevat 12 afeleveringen. Johan Falk werkte eerst bij Interpol in Den Haag, maar keert terug naar zijn geboortestad Göteborg. Hij wordt er gevraagd om zich aan te sluiten bij een special unit die gespecialiseerd is in infiltratie in de zwaarste criminele organisaties. De leiding denkt dat hij hiervoor zeer geschikt is, maar Johan is inmiddels getrouwd en heeft een kind. Johan Falk is op dvd verkrijgbaar.

Kommissar und das Meer
Kommisar und das Meer is een Duitse serie, maar speelt zich af op het Zweedse eiland Gotland. De Zweedse actrice Inger Nilsson (Pippi Langkous) speelt pathologe Eva. Inspecteur Robert Anders en zijn team gaan tot het uiterste om moordzaken tot de bodem uit te zoeken. De natuur van Gotland speelt een belangrijke rol in deze serie. Deze serie zou meertalig zijn, maar helemaal zeker weet ik dit niet. In ieder geval zijn er van deze serie 12 afleveringen gemaakt. Kommisar und das Meer is op dvd verkrijgbaar.

maria wern, the protectors, real humans, the spiral, verdict revised, wallander
Maria Wern
Deze serie ben ik pas gaan kijken, na een tip op mijn vorige blogpost en wat een leuke serie. Ook deze serie speelt zich af op het Zweedse eiland Gotland. Maria Wern, inspecteur, verhuist met haar kinderen naar dit eiland na de dood van haar echtgenoot. Op dit eiland gebeuren verschrikkelijke moorden. Maria Wern doet er alles aan om de veiligheid van haar kinderen te waarborgen en de moordzaken op te lossen. Deze serie is gebaseerd op de boeken van Anna Jansson. Maria Wern bestaat uit 7 afleveringen. Maria Wern is op dvd verkrijgbaar.

The Protectors
The Protectors is een Deense serie warin speciaal opgeleide politiemensen worden gevolgd die hoogstaande figuren begeleiden en beschermen. Jasmina, Rasmus en Jonas zijn drie bevriende collega’s, hun werk vereist opperste concentratie, gave om snel te kunnen handelen met gevaar voor eigen leven. Het is soms moeilijk te combineren met hun eigen persoonlijke drama’s. Deze serie werd in de zomer van 2011 uitgezonden op de Vlaamse zender Eén. Er zijn twee seizoenen gemaakt met elk 10 afleveringen. The Protectors is op dvd verkrijgbaar.

Real Humans
Real Humans is geen detective, maar een Zweedse ‘toekomstserie’. In deze serie veroveren menselijke robots, hubots, een steeds grotere plaats in de huidige maatschappij. Zij doen het huishouden, helpen kinderen met het huiswerk, werken in de fabriek en noem maar op. De echte mensen proberen zo goed als mogelijk om te gaan met deze veranderingen, sommige vinden deze ontwikkelen geweldig, andere ‘echte’ mensen zijn bang dat zij vervangen worden als werkkracht, familie of minnaars door de Hubots. Maar dan zijn er ook nog Hubots die hun eigen weg lijken te gaan en veel slimmer zijn dan de echte mens. Het eerste seizoen van Real Humans bestaat uit 10 afleveringen. Het tweede seizoen is in de maak en wordt in 2013 verwacht. Real Humans is op dvd verkrijgbaar.

The Spiral
The Spiral is een vijfdelige dramaserie uit 2012 welke is ontstaan uit een coproductie tussen verschillende Europese televisieomroepen waaronder de Vara. De serie werd vanaf september 2012 uitgezonden. De cast bestaat uit Belgische, Nederlandse, Finse, Deense, Noorse en Zweedse acteurs. De serie draait om een kunstgemeenschap ‘The Warehouse’. Deze gemeenschap is berucht om de gewaagde acties tegen de gevestigde orde. Het laatste plan is om met zes jonge kunstenaars zes kunstwerken te stelen uit zes verschillende Europese musea. De kunstroven verlopen bijna perfect, maar dan gaat het mis. De kunstenaars moeten zich van de ondergang zien te redden met Europol op de hielen. The Spiral is op dvd verkrijgbaar.

Verdict Revised
Deze Zweedse serie is gemaakt in 2008 en bestaat uit twee seizoenen met elk 12 afleveringen. Verdict Revised draait om de professor in de rechten Markus Haglund. Hij en een team van zijn studenten helpen onschuldigen om de echte dader op te sporen. Om de ware daders op te sporen worden wetten overtreden. Verdict Revised is op dvd verkrijgbaar.

Wallander
De Zweedse Wallander waar ik weleens zomaar ben ingevallen werd Kurt Wallander gespeeld door Krister Henriksson, nu zag ik dat er ook een serie Wallander is met acteur Rolf Lassgård, deze acteur heeft onder andere ook gespeeld in Den Fördömde en The Hunters en past volgens mij beter bij het karakter. Dan wil ik het wel zien! Wallander is gebaseerd op de boeken van Henning Mankell. Van de serie met Krister Henriksson in de hoofdrol zijn er 12 afleveringen gemaakt die tussen 2007 en 2011 op de Nederlandse en Vlaamse televisie werden uitgezonden. Van 1994 tot 2007 werden de eerste negen Wallander romans verfilmd voor televisie met Rolf Lassgård in de hoofdrol. De BBC maakt inmiddels ook een Engelstalige Wallander met Kenneth Branagh in de rol van Inspector Wallander. Deze BBC-serie werd in de buurt van Ystad gefilmd en is in 2010 te zien geweest op Canvas en de KRO.
Wallander is op dvd verkrijgbaar.

(529 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

11 gedachten over “Vervolg op de Scandinavische Series

 • donderdag, 3 januari 2013 om 11:40
  Permalink

  Dit noopt tot reageren. Allereerst Beck.
  De boekverfilmingen hebben geleid tot 6 afleveringen. Niet in de serie verfilmingen zitten; De man die in rook opging, De lachende politieman, De verschrikkelijke man uit Säffle en De gesloten kamer. Het laatste boek; “De terroristen” is de laatste aflevering maar is herschreven naar “Stockholm Marathon” speciaal voor deze serie boekverfilmingen. In de boekverfilmingen wordt de rol van Martin Beck gespeeld door Gösta Ekman en de rol van Gunvald Larrson door Rolf Lassgard.
  Vervolgens zijn er 5 series van 4 afleveringen gemaakt met in de rol van Martin Beck; Peter Haber en Larrson wordt gespeeld door Mikael Persbrandt (Verdict Revised). De serie van 20 werd afgesloten door The Eye of the Storm (21) en als laatste door Buried Alive (22) met dezelfde rolverdeling. In totaal zijn er dus 28 afleveringen.

  Van een Engelse versie van Beck is mij niets bekend.
  Beck wordt gezien als de bakermat van de Scandinavische thriller en is overladen met awards

  Wallander.
  Alleen al met Krister Henriksson zijn in totaal 28 afleveringen gemaakt en verkrijgbaar (Lumière volume 1 t/m 4). Een nieuwe serie staat op stapel met de Zweedse Marine als achtergrond.

  De allereerste serie met Rolf Lassgard telt 9 afleveringen.

  Bij Nordisk en het Scandinavische cultuurfonds wordt inmiddels overwogen geen toestemming meer te verlenen in de contracten om er Engelse versies van te maken. (zowel de Wallanders als de Millennium films worden in Scandinavie als blunders beschouwd)

  Overige Scandinavische thrillers in 2013.

  24 januari 2013 Jägarna Rolf Lassgard. (De jager) In 1996 is daar de eerste van gemaakt.

  Borgen. De derde serie beleeft deze week zijn eerste aflevering op de Deense TV.

  Wallander met Krister Henriksson. Nieuwe serie in de loop van het jaar.

  Al langer bestaand maar in Nederland nooit uitgezonden maar wel verkrijgbaar;

  The Eagle. In Ørnen: En krimi-odyssé oftewel The Eagle draait om het team dat zich bezighoudt met internationale criminaliteit o.l.v. Hallgrim Hallgrimsson, een IJslandse commissaris in Denemarken. De complete serie is op dvd uitgebracht en met de 24 uur (!) terrorismebestrijding e.d. hoef je je geen moment te vervelen.

  Unit One is al 12 jaar oud en ik was even bang dat de serie over een speciaal misdaadteam dat werkt met de nieuwste snufjes en de modernste apparatuur in 2000, er nu uitziet als een Baantjer in een botsautootje.

  Met een vrouwelijke hoofdinspecteur die tegen de gebruikelijke vooroordelen moet opboksen in een mannelijke wereld.

  Toch krijgt ze het voor elkaar om een speciaal ingerichte vrachtwagentrailer los te peuteren, waarmee ze snel op de plaats van de misdaad kunnen komen.

  Goede acteurs waaronder Mads Mikkelsen, La Chiffre in James Bonds Casino Royale en Those who Kill en hier als jonge hond, zetten in tien afleveringen een dijk van een serie neer.

  De serie heeft allerlei prijzen gewonnen

  Beantwoorden
 • zaterdag, 5 januari 2013 om 18:52
  Permalink

  Bedankt voor de update weer Wim! Van Borgen had ik inderdaad gelezen dat seizoen 3 er binnenkort aankwam. Ben benieuwd wanneer de BBC of Canvas deze gaan uitzenden. Mijn Deens is helemaal niet goed 😉

  Beantwoorden
 • maandag, 4 februari 2013 om 22:21
  Permalink

  Op 16 mei 2013 wordt beschikbaar;
  WALLANDER volume 5

  De eerste aflevering van het allerlaatste seizoen van Wallander, gebaseerd op Henning Mankell’s boek ‘de gekwelde man’ waarin de inspecteur in de voor hem onbekende wereld van de Zweedse marine belandt.

  Fiche:

  Cast:
  Krister Henriksson

  Genre:
  Crime

  Productiejaar:
  2012

  Kijkwijzer:
  Vanaf 12 jaar

  Release:
  don, 16/05/2013

  Talen:
  Originele Versie – Nederlands Ondertiteld

  Summary:

  Kurt Wallander, de melancholische en ietwat cynisch inspecteur, heeft net als zijn geestelijke vader, Henning Mankell, een voorliefde voor Italiaanse opera’s. Hij vertrouwt op zijn instinct en ervaring maar gebruikt soms onconventionele en illegale middelen om zaken op te lossen. Krister Henriksson kruipt opnieuw in de huid van Kurt Wallander voor een nieuwe serie afleveringen van de absolute top van de Scandinavische crime. In het allerlaatste seizoen van Wallander, gebaseerd op Henning Mankell’s boek ‘De gekwelde man’ , belandt de inspecteur in de voor hem ongekende wereld van de Zweedse marine.

  Ook op 16 mei 2013 beschikbaar “Dicte”.

  In een vorige bijdrage heb ik al een en ander beschreven.

  Beantwoorden
 • vrijdag, 26 april 2013 om 12:07
  Permalink

  Op DVD zijn 5 boekverfilmingen van Wallander, metRolf Lassgard in de hoofdrol te koop. Zijn de overige 4 of 5 films ook verkrijgbaar op DVD??

  Beantwoorden
 • maandag, 24 juni 2013 om 12:05
  Permalink

  Verschijningsdatum:

  Dicte 30 juli 2013
  Wallander 5 30 juli 2013
  The Hypnotist 27 augustus 2013

  Beantwoorden
 • donderdag, 7 augustus 2014 om 10:45
  Permalink

  Seizoen 3 van The Bridge komt pas in de herfst van 2015 http:/anchel.eu/bridge_3

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.