Scandinavische Series

Arne Dahl, Borgen, The Bridge, The Hunters, Irene Hüss,
Eigenlijk weet ik niet met welke Scandinavische serie het is begonnen, begon het na de Zweedse filmtrilogie Millenium? In ieder geval was ik ook opeens fan van Deense, Noorse en Zweedse series, voornamelijk detectives maar ook naar de Deense politieke tv-serie Borgen wilde ik maar blijven kijken. Hieronder lees en zie je de series die ik de laatste tijd heb gekeken, aanraders! Veel van de Scandinavische crime series verschijnen via Lumière op dvd, neem ook daar eens een kijkje!

Arne Dahl
Arne Dahl is een Zweedse detectiveserie geschreven naar de boeken van schrijver Arne Dahl. De serie draait om een zestal topinspecteurs die gezamenlijk het “A-team vormen”, elk hebben ze een eigen specialisatie. Samen strijden ze tegen de internationale misdaad. Er zijn 5 series, getiteld Misterioso, Kentucky Killer, Smeeroffer, Bijbelse wateren en Europa Blues. Alle series zijn op Film1 in 2 delen elk van 1.5 uur te zien. Deze zijn ook te verkrijgen in 2 dvd boxen .

Borgen
Dit is een Deense serie over de Deense politiek. In Borgen volg je Birgitte Nyborg, onverwacht wordt zij de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze komt terecht in een harde wereld vol machtsspelletjes en ook haar privéleven heeft te lijden onder haar premierschap. Er zijn nu 2 seizoenen, de 3e zijn ze nu nog aan het filmen. Seizoen 1 en 2 zijn al op dvd te verkrijgen, elk seizoen bestaat uit 10 delen. Vanaf 11 januari 2013 reeks 2 van Borgen op Canvas !

The Bridge (Bron/Broen)
Dit is een Deens/Zweedse detective. In deze serie moeten de Deense en Zweedse politie met elkaar samenwerken. Op de brug, precies op grens tussen Denemarken en Zweden, is een lijk gevonden. Dit blijft niet het enige, gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen… De Deense agent Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén gaan de uitdaging met tegenzin aan. (Er wordt een tweede serie opgenomen!). De eerste serie bestaat uit 10 delen en is ook op dvd verschenen.

The Hunters (Jägerna)
The Hunters is een Zweedse thriller uit 1996. Een politie rechercheur gaat terug naar zijn geboortedorp Älvsbyn in Noord Zweden. Hij onderzoekt daar verschillende zaken en ontdekt dat ook zijn broer ergens in betrokken is geweest. Er zijn nu 2 aflevering, de 3e wordt nu gefilmd.

Irene Hüss
Irene Hüss is een Zweedse crime-serie gebaseerd op boeken van Helene Tursten. Irene Hüss is een veertigjarige inspecteur. Ze is gelukkig getrouwd en heeft een zwarte band in jiu-jitsu. Samen met haar team lost ze verschillende moordzaken op. Er zijn 12 afleveringen uitgebracht tot nu toe. Film1 zendt ze afentoe nog uit, maar op dvd zijn de 2 seizoenen ook te bekijken.

The Killing, Lilyhammer, Liza Marklund, Those who kill, Varg Veum,
The Killing (Forbrydelsen)
The Killing is een Deense serie met Sarah Lund als hoofdpersonage. Inmiddels zijn er al drie series van The Killing. In elke serie spelen de moordzaak en politieke aangelegenheden een belangrijke rol. Elke aflevering van deze serie zet je op een ander spoor, wie de dader is kom je meestal in één vam de laatste afleveringen achter. Er zijn 3 seizoen, seizoen 1 bestaat uit 10 afleveringen en 2 & 3 uit 8. Binnenkort zal deel 3 op Canvas te zien zijn. Er is een dvdbox met alle seizoenen.

Lilyhammer
Dit is een Noors/Amerikaanse serie, er wordt dus zowel Engels als Noors gesproken in deze serie. In Lilyhammer verhuisd ‘Giovanni Hendrikson’ vanwege een getuigebeschermingprogramma naar het Noorse Lillehammer. Hij woont er naast een politie inspecteur en komt in de meest vreemde situaties terecht waarbij hij zich op een maffiose wijze zich uit weet te redden. De 1e reeks bestaat uit 8 afleveringen en is vanaf februari 2013 te zien op Canvas. (De hoofdrolspeler is de oud gitarist van Bruce Springsteen.)

Liza Marklund
Deze Zweedse serie is gebaseerd op de boeken van schrijfster Liza Marklund. Annika Bengtzon is journaliste en is gespecialiseerd op misdaadartikelen. Hierdoor komt zij in situaties terecht waarbij zij eigenlijk steeds tot een oplossing komt. Seizoen 1 bestaat uit 6 afleveringen. Getiteld: Het testament, Prime time, Studio 6, De rode wolf, Levenslang en Een plek onder zon. Dit seizoen is in een dvdbox uitgebracht.

Those Who Kill (Den som dræber)
In deze Deense serie lossen detective Katrine Jensen en psycholoog/profiler Thomas Schaeffer in Kopenhagen verschillende moorden. Beiden proberen te duiken in het brein van de dader, maar dat vergt hen soms net wat te veel. Seizoen 1 bestaat uit 6 afleveringen en is vanaf 1 januari op de Nederlandse TV te zien. Natuurlijk kan je ze nu al bekijken op dvd.

Varg Veum
Deze Noorse misdaadserie is gebaseerd op de boeken van Gunnar Staalesen. Varg Veum is een roekeloze privédetective die geen onrecht duldt. Met bijzondere onderzoeksmethodes raakt hij regelmatig de grenzen van de wet. Er zijn 2 seizoen uitgebracht met elk 6 afleveringen en alles is al op de Nederlandse TV langs gekomen. Op dvd kan je alles terug kijken.

(317 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

11 gedachten over “Scandinavische Series

 • vrijdag, 28 december 2012 om 20:32
  Permalink

  Als je een kenner bent of zou willen zijn dan behoor je toch op z´n minst te weten dat het is begonnen met de verfilming van de boeken van Sjöwall en Wahlöö Beck dus. In totaal 28 afleveringen en worden nog steeds als het beste gezien..
  In het rijtje missen we dan nog den Fördomde, Maria Wern, Wallander, Johan Falk, The Protectors, Verdict Revised en Millennium

  Beantwoorden
  • vrijdag, 28 december 2012 om 21:15
   Permalink

   Ik ben echt geen kenner, dit zijn de series die ik onlangs gekeken heb. Een aantal uit je lijstje ken ik, zoals Beck, Den Fordomde en Johan Falk. Wallander ken ik wel, maar daar vind ik de BBC versie beter en Millenium vond ik meer een filmreeks, die ik ook al eerder heb genoemd. In ieder geval zijn de series die je genoemd hebt een mooie aanvulling op de lijst.

   Beantwoorden
   • vrijdag, 28 december 2012 om 21:35
    Permalink

    ja dan snap ik het wel als je de Engelse Wallander beter vindt. Ik vind die Engels en dan kun je maar beter naar Frost kijken. De enige Engelse die ik waardeer. De rest vind ik qua kwaliteit verre onder doen voor de Scandinaviër. Overigens zijn er plannen de boeken van Unni Lindell te verfilmen.

    Beantwoorden
    • vrijdag, 28 december 2012 om 22:06
     Permalink

     Aha, dus er komt nog meer aan! Als newby fan van Scandinavische series is er nog veel te zien in ieder geval!

     Beantwoorden
 • zaterdag, 29 december 2012 om 10:12
  Permalink

  Als je geen detective op de Nederlandse TV wil missen volg dan @detectivesfan op twitter of op facebook .
  Als je een agenda gebruikt is er een Gmail agenda.

  Beantwoorden
 • zondag, 30 december 2012 om 1:37
  Permalink

  In het nieuwe jaar staat er zo wil het laatste nieuws een nieuwe Deense serie op stapel “Dicte” Een misdaadjournaliste die na privébeslommeringen verhuist naar Arhuss en daar met vriendinnen en een rechercheur verzeild raakt in de misdaad.

  Ralf Lassgard (Den Fördomde en Gunvald Larsson in de Beck boekverfilmingen en de allereerste Wallander) zien we terug in “de Jager” (Jägarna).

  Grootste verrassing is misschien wel Wallander 5. Een serie verhalen gebaseerd op “de gekwelde man” die zich afspelen rond en in de wereld van de Zweedse Marine. Gelukkig puur Zweeds en niet de Engelse namaak.

  Beantwoorden
  • zondag, 30 december 2012 om 19:05
   Permalink

   Over Dicte heb ik ergens al iets gelezen, komt binnenkort op dvd uit dacht ik.

   Bedank trouwens voor de tip van Maria Wern, leuke serie!

   Beantwoorden
   • zondag, 30 december 2012 om 20:19
    Permalink

    “Dicte” Het script&idee is van het duo van “Those who kill”. Elsebeth Egholm&Stefan Jaworski

    Beantwoorden
 • dinsdag, 9 juli 2013 om 12:34
  Permalink

  Het is juli en schreef ik eerder dat op 30 juli 2013 Wallander 5 en Dicte zouden verschijnen. Nu ze zijn al beschikbaar.
  Dicte kan aangeschaft worden bij de NRC. Preciezer bij NRClux. (€ 26,95 + € 1,95 verz.kst)

  Wallander bij de Volkskrant de VKshop (€ 29,95 + € 1,95 verz.kst)

  Beantwoorden
 • zaterdag, 13 juli 2013 om 4:05
  Permalink

  Wallander 5 heb ik in een privé marathon gefacineerd uitgekeken. Een zorgvuldige opbouw naar het einde van de personage Wallander. Steeds meer vanaf de eerste aflevering “de gekwelde man” ervaar je het gevecht in hemzelf (gezondheid) naar het onafwendbare einde. Het is fascinerend hoe deze verhaallijn steeds sterker de overhand krijgt binnen de even spannende onderwerpen van de 6 afleveringen. Toch ook punten waar ik moeite mee had en heb. Waar ik moeite mee blijf houden ( vandaar “heb”) is het dagelijkse straatbeeld van het Zweden wat ik zelf zo goed ken. Slechts twee momenten is Volvo zichtbaar en dan nog moest je goed opletten. Saab is al helemaal niet vertegenwoordigd. Dit is eigenlijk niet te pruimen. Een politiekorps wat volledig uitgerust is met VW. Ik heb nog nooit maar dan ook helemaal nooit waar dan ook in Zweden één politieauto gezien die niet een Volvo en Saab was en is. En dat is uiterst raar om te zien. Maar er zal wel dik voor betaald zijn.

  Het tweede aspect is Linda Wallander. Iedereen die de verhaalreeks gevolgd heeft weet dat zijn dochter al vroeg uit het verhaal verdween door haar dood. Dat had te maken met de dood van de toenmalige actrice. Ik vond het bevreemdend in de eerste minuten. Echter door het sterke verhaal en de verbondenheid daardoor van dochter en vader is het voor mij goed.

  Ik zou zeggen: KIJKEN.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*