Tonio door A.F.Th van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden - TonioTijdens het bekend maken van dit boek tijdens de inauguratie van de kernjury van de NS Publieksprijs hoorde ik al veel stemmen opgaan dat Tonio van A.F.Th. van der Heijden een terechte winnaar zou kunnen zijn. Zelf kende ik het boek nog niet, dus kon ik het nog niet beoordelen.

Tonio is een requiemroman, wat zoiets betekent als eerbetoon-roman. Het is dan ook een eerbetoon aan Tonio, zoon van de schrijver. Tonio is in 2010 overleden aan een noodlottig ongeval. Het boek geeft de gevoelens weer van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam. Het zijn terugblikken op momenten uit het leven met Tonio, de uren in het ziekenhuis en de maanden na de begrafenis. Tonio geeft de gevoelens weer die veel ouders van verkeersslachtoffers zullen herkennen. De onzekerheid, waarom was hij juist op die plek, waarom moet het ons nu overkomen. De gevoelens van de ontkenning, woede en verzoening rondom de dood van Tonio worden goed beschreven.

Het boek is geschreven in dagboekvorm, verleden en het heden zijn in elkaar verweven. Het boek is, zoals het eigenlijk hoort, in de ik-vorm geschreven. Je leest de gevoelens van de schrijver zelf. Dit kan soms overweldigend over komen, zeker als je ook iemand veel te jong hebt verloren.

Overigens wanneer Tonio van A.F.Th. van der Heijden de NS Publieksprijs 2012 gaat winnen, gaat de geldprijs die hierbij aan verbonden is naar een stichting ten behoeve van verkeersslachtoffers. Eerder won Tonio al de Libris Literatuur prijs 2012.

Klik hier om op dit boek te stemmen voor de NS Publieksprijs en maak zelf kans op een jaar lang gratis boeken!

Titel: Tonio
Auteur: A.F.Th. van der Heijden
Uitgever: de Bezige Bij
Verschijningsjaar: 2011
ISBN: 9789023459545
Genre: Roman
Winkelprijs: 23,50
Klik op de cover van het boek om het te bestellen bij Bol.com!

(6 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Verleden
  • 2017-11-13 No articles on this date.