NS Publieksprijs Kernjurylid

NS Publieksprijs
Al een tijdje wist ik het: ik word kernjurylid van de NS Publieksprijs. 6 Boeken lezen in 6 weken en deze boeken promoten, zodat jullie ook gaan stemmen. Iedereen die stemt dingt mee naar de hoofdprijs: een jaar lang gratis boeken! Ik als NS Publieksprijs kernjurylid kan, als ik de meeste stemmers binnen haal, ook een jaar lang gratis boeken winnen. Kortom stem via mij, via de bovenstaande banner of de NS Publieksprijs widget hieronder voor 11 oktober 2012.

Het stemmen is natuurlijk belangrijk, maar natuurlijk wil je ook wel weten wat het is om kernjurylid te zijn. Zaterdag 1 september werden alle kernjuryleden met introducees uitgenodigd op de Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen. De kernjuryleden werden in de grote zaal toegelaten, terwijl de introducees buiten op het scherm mee mochten kijken. Na een kopje thee (of koffie) met een plakje cake begon de ‘inauguratie’, of te wel de installatie van de jury. Allerlei spannende muziekjes, een enveloppe die je open mocht maken. In de enveloppe een roset (je kent ze misschien wel uit die lintjes als je een prijs won bij paardrijden). Na de belofte te hebben uitgesproken, moesten we de roset opspelden bij de buurvrouw of buurman. Daarna werd er een Eftelingtune in gestart, uhm… Zover de installatie van de kernjury, de boeken moesten natuurlijk bekend gemaakt worden.

Karin de Groot presenteerde de boeken, interviewde de schrijvers en de schrijvers mochten een stukje presenteren uit hun boek. Grote afwezige was eigenlijk wel Mart Smeets. Hij vertelde iets over zijn boek via een filmpje. Ook A.F.Th van der Heijden was niet aanwezig, maar dat was begrijpelijk, hij stuurde zijn partner Mirjam. De uitgever van Suzanne Vermeer (de pseudoniem van Paul Goeken) presenteerde Noorderlicht. Paulien Cornelisse, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt waren zelf aanwezig. Na de presentatie werd de site online gezet en vervolgens konden we op het grote plein van het Westergasterrein de boeken ophalen en ook laten signeren door de aanwezige auteurs.

Hieronder de YouTube van de NS Publieksprijs 2012. Deze kan je ook zien op alle grote NS-Stations.

Genomineerde 1: Paulien Cornelisse – En Dan Nog Iets

Paulien Cornelisse - En Dan Nog Iets Taal veranderd en dat valt Paulien Cornelisse op. Zij spot rare uitdrukkingen, vreemde spreektaal, taal wat wij eigenlijk heel normaal vinden. En Dan Nog Iets is het vervolg op haar eerste boek ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’. Beeldend wordt onze taal uitgebeeld, want tja wegkwijlend op een berg, doe je dat of bedoelde die persoon eigenlijk wegkwijnend?

Genomineerde 2: Simone van der Vlught – In Mijn Dromen

In Mijn Dromen door Simone van der VlugtDit boek heb ik al gelezen in mijn vakantie. Dit boek is een echt spannend boek waarbij een paranormale gave centraal staat. Een vliegtuig stort neer. De hoofdrolspeelster ontkomt aan de ramp of is het toch een terroristische aanslag? Simone van der Vlugt heeft overigens ook voorspellende dromen. Een boek wat dus deels op eigen ervaringen is gebaseerd, maar uiteraard wel veel heftiger.

Genomineerde 3: Mart Smeets – De Lance Factor

Mart Smeets - De Lance FactorEigenlijk is dit boek nog niet af volgens Mart Smeets. Zeker na de ontwikkelingen van de afgelopen twee weken. In ‘De Lance Factor’ lees je, door de ogen van Mart Smeets, wat Lance Armstrong er voor over heeft gehad om te winnen, het publiek voor zich te winnen. Een boek wat volgens Lance zelf ‘pretty good’ is. Lance Armstrong, je houdt van hem of niet.

Genomineerde 4: Suzanne Vermeer – Noorderlicht

Suzanne Vermeer - NoorderlichtPas geleden werd bekend dat Paul Goeken ook schreef onder de naam Suzanne Vermeer. Een man die als vrouw een boek schrijft, kan dat? Ja, dat bewijst Noorderlicht wederom. Een club vrienden reist af naar Noorwegen en dan komt de groep in de problemen. En nu? De uitgever maakte wel bekend dat ondanks het overlijden van Paul Goeken, Suzanne Vermeer gewoon door gaat. Wie nu onder deze pseudoniem gaat schrijven blijft geheim.

Genomineerde 5: Esther Verhoef – Tegenlicht

Esther Verhoef - TegenlichtTegenlicht schreef Esther Verhoef op een gehuurde studentenkamer in Den Bosch, zonder radio, televisie, telefoon en internet. Alleen een stoel, tafel en laptop. Deze roman is beeldend geschreven en neemt je als lezer mee in de wereld van Vera. Een meisje wat in haar jeugd is gepest en nu de problemen daarvan nog steeds ondervindt. Tegenlicht is een psychologische roman.

Genomineerde 6: A.F.Th. van der Heijden – Tonio

A.F.Th. van der Heijden - TonioDoor een noodlottig ongeval is enige kind van schrijver A.F.Th. van der Heijden, Tonio, overleden. Om zijn verdriet te verwoorden schreef hij deze requiem (eerbetoon) roman. Tonio is een reconstructie van een jongensleven en een radeloze zoektocht naar zin en betekenis.

Dit boek heeft al meerdere prijzen gewonnen. Zal het nu ook de NS Publieksprijs in de wacht slepen?

Voor mij wordt het lezen! Eén boek heb ik al gelezen. Nu nog twee dikke pillen en drie dunnere boeken lezen. Kortom dat wordt veel met de neus in de boeken zitten. Binnenkort verschijnen op Brutsellog.eu de recensies van deze boeken onder de tag NSPP.

(11 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.