Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum in HellendoornTijdens onze mini-vakantie zijn we op bezoek geweest bij het Gerrit Valk Bakkerij- en IJsmuseum. Gerrit Valk? Gerrit Valk is de grondlegger van wellicht het bekende ijsmerk ‘Caraco’. Misschien ken je dat deuntje nog wel 1,2,3 je proeft het zo, het is ijs van Caraco. Helaas bestaat dit merk niet meer. Het is nu op gegaan in Unilever. In de laatste ijsfabriek van Caraco in Hellendoorn wordt nu Ben & Jerry ijs gemaakt. Gerrit Valk is in Hellendoorn begonnen als bakker, werd daarna ook banketbakker en maakte banketbakkersijs. Vandaar dat dit museum een bakkerij- en ijs-museum is.

caraco ijshoorntjes machineHet bezoek begint na het lieve ontvangst met een kijkje in de oude bakkerij. Deze bakkerij is nog steeds in werking. Iedere woensdagmiddag en in de vakantieperiode ook op woensdagochtend wordt er gebakken. Wij waren er zelf op donderdagochtend en toevallig had een tachtigjarige bakker er net biscuitcake taarten voor zijn vrouw gebakken. Hij gaf nog een goede tip mee. Zet de cakes eerst 2 weken in de vriezer, dan worden de cakes fijner van structuur.

een oude aanwijsplaat van CaracoVervolgens gaat de rondleiding naar de ijsmachines van het vroegere Caraco. Inclusief allerlei reclameplaten, kaarten met uitleg over ijsbereidingen in de verschillende decennia. Daarna vervolgt de route naar de industriĆ«le bakkerij. Hier zie je een opstelling van diverse apparatuur wat werd aangedreven door een stoommachine. Daarna zie je op de bovenverdieping nog van alles over het maken van bonbons, een koekjeskoffer van een koekjesverkoper en allerlei andere wetenswaardigheden van Gerrit Valks’ bakkerij en Caraco ijs.

Aan het einde van het bezoek kan je in de koffiekamer nog een video bekijken over verschillende bereidingen. Dit doe je natuurlijk met een kopje koffie of thee met een krentewegge uit eigen bakkerij.

Gerrit Valk’s Bakkerij en IJsmuseum
Dorpsstraat 49
7447 CN Hellendoorn
Tel: 0548-654848

0
(Visited 72 times, 1 visits today)

2 gedachten over “Gerrit Valk’s Bakkerij en IJsmuseum in Hellendoorn”

  1. het museum waar de kinderen de bakkers helpen met echt broodjes bakken
    elke maandag ,dinsdag, en woensdag zijn er bakkers om je te helpen
    bel voor de juiste tijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *