KookboekenfeestjeIk blijf het toch bijzonder vinden, als blogger uitgenodigd worden voor presentaties en bijzondere feestjes. Afgelopen dinsdag was het Kookboek van het Jaar uitreiking in de Bijenkorf Amsterdam, waar de culinaire pers, kookboekschrijvers en uitgevers bij elkaar kwamen voor de uitreiking van onder andere de Gouden Garde, publieksprijs beste kookboek van het jaar, en ik mocht er dit jaar voor de tweede keer bij zijn. Zo’n kookboekenfeestje is helemaal leuk om mee te maken als kookboeken-liefhebber en -verzamelaar zoals ik.

Ook dit jaar was er weer een echt feestje van gemaakt met een sherry proeverij, geur dj en ‘bodyguards’ die je begeleiden naar het gedeelte waar de uitreiking werd gehouden. Allereerst werd de aftrap gegeven voor de Kookboek7daagse die van 2 t/m 9 november gehouden wordt door heel het land. Sylvia Witteman las een stukje voor uit haar nieuwe boek en uit dat boek werd een hapje gepresenteerd.

Daarna alvast een vooruitblik op het vijfjarig jubileum volgend jaar. Waarschijnlijk wordt het grootser van opzet met misschien wel weer een uitreiking waarbij het publiek, de kookboekenkoper zoals jij en ik, gewoon aanwezig zijn en komt er een nieuwe categorie bij de style-award voor fotografen en illustratoren van kookboeken.

Vervolgens werden de juryprijzen uitgereikt door de jury en hielden de winnaars uiteraard een praatje. De publieksprijs was misschien voor iedereen een verrassing, er werd namelijk massaal gestemd op Topkoks voor Thuiskoks, een kookboek voor het goede doel. Daarna was er tijd om te netwerken en dergelijke, alleen ben ik daar echt geen ster in, maar heb wel leuke en interessante gesprekken gehad.

Aan het einde kon je nog mee gaan eten, uiteraard tegen extra kosten, bij Keizer Culinair. Daar werd een vijfgangen diner gepresenteerd uit de winnende boeken. Daar ben ik niet bij geweest, wilde toch wel een beetje op tijd thuis zijn uit Amsterdam, gelukkig werkten de treinen mee en was ik lekker snel thuis met een leuke goodiebag met een kookboekje met recepten van alle genomineerden en het ‘What (Not) to eat 2010’ boek van Marjan Ippel. In ieder geval een leuke middag, volgend jaar weer?

0
(Visited 5 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *