De Zonderlinge Avonturen van het Geniale Bommenmeisje door Jonas Jonasson

De Zonderlinge Avonturen van het Geniale Bommenmeisje door Jonas JonassonHet eerste boek van Jonas Jonasson, de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, vond ik al een geweldig boek. Hoe kan je die avonturen verzinnen en ook nog geloofwaardig laten zijn. Want een analfabetisch, donker meisje uit Soweto, Zuid Afrika, hoe groot is de kans dat zij een leven in Zweden begint en ondertussen allerlei bekende wereldleiders ontmoet? En hoe groot is de kans dat je niet bestaat? Kortom ik moest zijn tweede boek ook lezen, een boek over een geniaal bommenmeisje. Wat zou dat dan wel niet zijn?

Over het boek:
De zonderlinge avonturen van
het geniale bommenmeisje

Het boek start met twee totaal verschillende verhalen. Het verhaal van een donker meisje, Nombeko in Zuid Afrika en het verhaal van Ingmar in Zweden, die een haat voelt jegens de Zweedse monarchie. Nombeko en Ingmar gaan elkaar nooit ontmoeten, maar Nombeko ontmoet wel de niet-bestaande zoon van Ingmar: Holger 2. Hoe? Dat is een vreemd verhaal. Over een dronken ingenieur die atoombommen maakt, of eigenlijk door de slimme berekeningen van Nombeko zijn schoonmaakster de bommen maakt. Over de ontsnapping aan de Mossad en kisten met antilopevlees die verkeerd verstuurd zit en waardoor Nombeko in Zweden opgescheept zit met een atoombom. Holger 2 heeft een ander probleem. Hij bestaat niet. Zijn vader vond het handiger om hem niet aan te geven, maar eigenlijk de schaduw te zijn van zijn tweelingbroer. Ze wisselen elkaar af op school en Holger 2 haalt bijvoorbeeld het rijexamen voor zijn broer. Hij bestaat gewoon niet. Als hun vader overlijd moeten de broers toch inkomsten krijgen en ze nemen een kussenfabriek over en dan komt opeens Nombeko in beeld en ook de drie Chinese zusjes die stiekem meegereisd zijn in de kist en het vreemde vriendinnetje van zijn broer. Op de een of andere manier moeten Nombeko en Holger 2 de Zweedse regering op de hoogte brengen van de nucleaire bom in Zweden alleen hoe. Alles wordt geprobeerd, politieke opleidingen om zo dichterbij de koning te komen… het lukt niet er wordt altijd wel roet in het eten gegooid. Hoe? Dat moet je zelf maar lezen.

Wat vind ik van het boek?

Het lijkt een ongeloofwaardig verhaal, maar uiteindelijk klopt het wel. Het boek is in het begin nogal verwarrend om dat er twee verhaallijnen door elkaar lopen, maar naarmate de verhaallijnen dichterbij elkaar komen wordt het ook allemaal duidelijker. Daarna leest het ook wel als een trein. Wat ik overigens wel grappig vind is dat de titel in verschillende landen anders is. In het Engels: The girl who saved the king of Sweden (het meisje die de koning van Zweden redde) en in het Frans ‘L’analphabète qui savait compter’(de analfabete die kon rekenen). Die titels dekken de inhoud van het boek toch weer op een andere manier (ik denk zelfs wel beter). Overigens het eerste boek van Jonas Jonasson wordt verfilmd, ben benieuwd of de film aan mijn verwachtingen gaat voldoen.

Hieronder vertelt Jonas Jonasson over zijn boek:

Titel: De Zonderlinge Avonturen van het Geniale Bommenmeisje
Auteur: Jonas Jonasson
Uitgever: Signatuur
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789056724542
Genre: Roman
Winkelprijs: 19,95
Klik op de cover van het boek om het te bestellen bij Bol.com!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

A.W. Bruna Andrélon Anthos Apple Arnhem Beau Monde Becht Benefit Cosmetics Blond Amsterdam Boekerij Bridgewater Candle Company BrutselBos Buzzer chicklit chocolade Desigual De Tuin op Tafel Diana Gabaldon Dove Dr. Van Der Hoog Elle Esprit Etos Feeling Flair Flair Be Flair Mind & Body Flow Magazine Flow Magazine Special Free Fashion Challenge 2012 Goedele Magazine Goed Gevoel Gosh Happinez HEMA historische roman IKEA Jabra JAN Jodi Picoult Jonas Jonasson Karin Slaughter Katie Fforde Kneipp Libelle Balance Libelle Be Libelle België Libelle Zomerfeest Linda. Linda. Mode literaire thriller Magvilla Manuscripta Mariëtte Middelbeek Miho MNY Mollie Makes Monthly Brutsellog Net 5 Nicci French Nintendo Nivea Noosa Amsterdam NSPP NS Publieksprijs Philips Photo a Day Pink Ribbon PiP Studio Plog Denemarken Ploggen Poesiealbum Postcrossing psychologische thriller Ritter Sport Rituals Roman Roots Roots Magazine Scriptum Sebastian Fitzek Simone van der Vlugt Sneak Peek Snor Sony Sophie Kinsella Stephenie Meyer Suzanne Vermeer THERME Skincare thriller Tirion Vara Vitaya Magazine Viva Vogelbescherming Weleda Wonen Landelijke Stijl Wreck This Journal young adult Yunomi